V Lidicích má vzniknout památník letcům RAF. Financován má být z celonárodní sbírky

10.06.2015 9:54

V Lidicích na Kladensku chtějí vybudovat památník letcům britského Královského letectva (RAF), Josefu Horákovi a Josefu Stříbrnému. Oba pocházeli z této středočeské obce, kterou za druhé světové války vyhladili nacisté. Výstavba památníku má být financována z prostředků získaných ve veřejné sbírce vyhlášené při příležitosti 100. výročí narození obou pilotů. ČTK to dnes sdělil předseda nedávno založeného spolku pro vybudování památníku Miroslav Kaliba.

V Lidicích má vzniknout památník letcům RAF. Financován má být z celonárodní sbírky
Foto: Archiv
Popisek: Památník Lidice

Připomněl, že vyhlazení Lidic a masovou popravu tamních mužů přežili Horák se Stříbrným jen díky tomu, že se po okupaci rozhodli bránit Československo v řadách zahraničního odboje. „Příběh Horáka a Stříbrného je jedním z nejsilnějších příběhů minulého století. Mladí muži se rozhodli bránit svou vlast; jejich rodiny a rodná vesnice byly v mezidobí v důsledku nacistické msty zničeny a oni sami se po válce, po roce 1948 do obce nemohli vrátit,“ uvedl Kaliba.

Horák a Stříbrný v Británii sloužili u různých armádních složek podle svých odborností, koncem války se sešli u 311. bombardovací perutě. Nacisté Lidice vypálili 10. června 1942, přesně před 73 lety. Důvodem bylo domnělé spojení jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V obci bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika vybraných na poněmčení a maličkých do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel.

Při poválečné obnově Lidic se se zahraničními bojovníky nepočítalo

Kaliba připomněl, že pohnutý byl i poválečný osud lidických pilotů – v rámci obnovy Lidic se se zahraničními bojovníky ze západní armády nepočítalo. Horák emigroval zpět do Británie, kde zahynul při cvičném letu už v roce 1949. Stříbrný po nuceném odchodu od letectva zemřel zapomenut v ústraní v roce 1976. „Vybudováním památníku chceme splatit dluh, který vůči oběma mužům máme,“ uvedl Kaliba s poukazem na to, že odvaha a hrdinství obou mužů byly dlouhodobě ve stínu tragického osudu Lidic. Památník by měl připomínat i hrdinství všech příslušníků československé armády v odboji v letech 1939 až 1945.

Spolek zřídil celonárodní veřejnou sbírku, z níž hodlá financovat budování památníku. Stavbě bude na konci léta předcházet symbolické položení základního kamene památníku a vyhlášení umělecké soutěže. Vybrán bude takový návrh, který nejlépe vystihne podstatu odhodlání, které oba muži prokázali, když opouštěli rodnou vesnici s cílem bránit napadené Československo. Bližší informace jsou na webových stránkách www.horakstribrny.cz.


 

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …