V Lidicích si dnes přeživší a jejich potomci připomenou 80. výročí zničení obce

12.06.2022 6:15

V Lidicích si dnes přeživší a jejich potomci připomenou 80. výročí zničení obce nacisty. Pietní akce začne mší na základech kostela svatého Martina, sloužit ji bude kardinál Dominik Duka. Poté bude následovat pokládání květinových darů u společného hrobu lidických mužů, modlitba, poděkování ředitele Památníku Lidice Eduarda Stehlíka a uctění památky dětských obětí války u jejich pomníku.

V Lidicích si dnes přeživší a jejich potomci připomenou 80. výročí zničení obce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sousoší památníku v Lidicích věnované zavražděným lidickým dětem

Oběťmi nacistů se stalo 340 lidických obyvatel, po válce se vrátilo 143 lidických žen a po dvouletém pátrání 17 dětí. Nyní žije poslední lidická žena, Jaroslava Skleničková, které je 96 let, a několik lidických dětí.

Projevy politiků na programu nejsou, aby akt zůstal apolitický. Uctít památku lidických obětí přijede premiér Petr Fiala (ODS), pietního setkání se zúčastní také předsedové obou komor Parlamentu, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Prezident Miloš Zeman se naposledy účastnil pietního aktu v Lidicích předloni, loni byla vzpomínka v důsledku pandemie v komorní podobě, na pietním aktu byl položen i věnec prezidenta, hlava státu se ale nezúčastnila. Letos svou účast Zeman neohlásil, vystoupil například na konci května na slavnostním shromáždění v Národním muzeu k 80. výročí operace Anthropoid.

Až do neděle je dočasně přístupné muzeum Památníku Lidice, které nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí.

Přímo v obci nacisté 10. června 1942 zastřelili 173 lidických mužů, ženy byly po třech dnech v budově nynějšího kladenského gymnázia odtržené od dětí. Většina dětí zahynula poté, co je nacisté otrávili výfukovými plyny ve speciálně upravených autech v nacistickém vyhlazovacím táboře v polském Chelmnu nad Nerem, ženy byly odvezeny do koncentračního tábora v Ravensbrücku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…