V Německu je šest set radikálních islamistů. Tajné služby je sice hlídají, ale počítá se s tím, že mohou zaútočit

06.11.2020 9:53

Server Deutsche Welle (DW) upozorňuje, že se v Německu nachází na 600 radikálních islamistů, kteří jsou sice pod dohledem tajných služeb, ale i tak je třeba počítat s tím, že by mohli zaútočit.

V Německu je šest set radikálních islamistů. Tajné služby je sice hlídají, ale počítá se s tím, že mohou zaútočit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Dvacetiletý mladík, který spáchal pondělní teroristický útok ve Vídni, jemuž padli za oběť 4 lidé, nebyl policii neznámý. Ale i když ho strážci zákona měli v hledáčku, pravděpodobně nepředpokládali, že by byl schopen spáchat takové zvěrstvo.

Německé tajné služby podle serveru evidují 627 potenciálních teroristů a asi na 30 tisíc osob, které mohou být nebezpečné. Není však možné je zatknout, než spáchají nějaký trestný čin. Takovým činem může být i členství v teroristické organizaci. Patří sem i podpora či schvalování takových trestných činů, které ohrožují stát.

Jedním z nich byl dvacetiletý Syřan Abdullah al-H., který 4. října v Drážďanech zaútočil kuchyňským nožem na homosexuální pár,“ napsal server. Po útoku jeden z partnerů zemřel.

Na 93 nebezpečných osob již bylo z Německa deportováno, ale server Deutsche Welle upozorňuje, že deportace jsou mnohdy složité, protože pokud je nebezpečnou osobou Syřan, Německo se Sýrií neudržuje diplomatické kontakty a nemá legální cesty, jak potenciálně nebezpečné Syřany dostat z Německa domů.

Vůbec největší riziko podle německých tajných služeb představují osamělí vlci, kteří se nechají inspirovat ideologií Islámského státu. Když bezpečnostní složky uveřejnily v létě 2020 zprávu o činnosti za rok 2019, ukázalo se, že bylo minulý rok zmařeno několik pokusů o teroristický útok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…