V Olomouckém kraji se dohodly ANO a ČSSD na koalici s ODS

11.10.2016 15:47

Hnutí ANO a ČSSD se v Olomouckém kraji dohodly na koalici s ODS. Ještě dnes jejich zástupci začnou pracovat na přípravě koaliční smlouvy, díky níž budou mít tyto tři strany v pětapadesátičlenném zastupitelstvu většinu 30 hlasů, píše ČTK.

V Olomouckém kraji se dohodly ANO a ČSSD na koalici s ODS
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Podle dohody by místo hejtmana mělo připadnout vítěznému hnutí ANO, které na něj vybralo lékaře a lídra kandidátky Oto Koštu. Lidovci, se kterými ANO a ČSSD předtím také jednaly, nakonec zůstanou v opozici. „Koalice má tuto konturu (ANO, ČSSD, ODS). Budeme na toto téma vyjednávat s ODS a budeme připravovat koaliční smlouvu. Jsme přesvědčeni o tom, že při naší společné pracovitosti bude do konce týdne hotová,“ řekl dnes po jednání novinářům poslanec a člen vyjednávacího týmu ANO Ladislav Okleštěk.

Večer začne dohadování o křesla

Vítězné ANO v Olomouckém kraji uzavřelo dohodu s ČSSD už o víkendu, společně v krajském zastupitelstvu ale disponují jen 25 členy. Díky pěti mandátům ODS budou mít v zastupitelstvu nadpoloviční většinu. Lídr ČSSD Jiří Zemánek dnes po jednání novinářům řekl, že zástupci ANO, ČSSD a ODS večer znovu usednou k jednacímu stolu a zahájí přípravu koaliční smlouvy. „Tam začneme specifikovat personálie a všechny věci, které z koaliční smlouvy vyplývají, tak aby mohlo být snad 4. listopadu zastupitelstvo,“ podotkl Zemánek.

Podle Zemánka bylo výhodou, že ČSSD vytvořilo s vítězným hnutím ANO tzv. „vyjednávací kompaktní blok“. „Nevyjednávali jsme s partnery individuálně, ale hledali jsme společného partnera pro nás. Proto jsme si mohli dovolit tomu věnovat více času i více koleček,“ uvedl Zemánek. Hnutí ANO se už s ČSSD dohodlo na tom, že hejtmanem se stane Košta a prvním náměstkem Zemánek. Součástí dohody je také rozdělení 11 křesel v krajské radě podle výsledků voleb – šest křesel pro ANO, tři pro ČSSD a dvě pro ODS.

Jednání ANO a ČSSD s KDU-ČSL ztroskotala na rozdělení míst v krajské radě

Krajské vedení ODS už v pondělí posvětilo další jednání s ANO a ČSSD o koaliční spolupráci. Nabídku dostala také Koalice pro Olomoucký kraj, kterou tvoří KDU-ČSL a Strana zelených. V krajských volbách KDU-ČSL získala sedm křesel. ANO s ČSSD ale nakonec daly přednost ODS. „Jednání jsme ukončili s tím, že naši partneři, tedy dvojblok ANO a ČSSD, se rozhodli pro koncept obnovené opoziční smlouvy rozšířené o politický subjekt pana Babiše a Agrofertu. Pro nás v této sestavě není místo. To nám partneři sdělili,“ komentoval výsledek jednání lídr Koalice pro Olomoucký kraj a krajský místopředseda KDU-ČSL Ivo Slavotínek.

Jednání ANO a ČSSD s KDU-ČSL ztroskotala na rozdělení míst v krajské radě. KDU-ČSL původně požadovala dva náměstky a jednoho radního. Posléze slevila na dva náměstky, což podle Slavotínka ještě odpovídalo jejímu volebními zisku, který je vyšší než u ODS.

V zastupitelstvu Olomouckého kraje má ANO 16 křesel, druhá ČSSD devět a KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj bude mít sedm mandátů. Šesti zastupiteli bude disponovat hnutí Starostové pro Olomoucký kraj. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO. Předchozí čtyři roky v kraji vládla ČSSD s KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…