V Paříži prý zemřeli lidé ze 12 států. Jeden útočník byl definitivně identifikován

15.11.2015 8:40

Francouzští vyšetřovatelé identifikovali prvního z atentátníků, kteří v pátek v Paříži při koordinovaném vražedném útoku zabili 129 lidí. Oznámil to pařížský prokurátor François Molins. Devětadvacetiletý Francouz Omar Ismail Mostefai byl identifikován podle prstu, který byl nalezen v koncertním středisku Bataclan.

V Paříži prý zemřeli lidé ze 12 států. Jeden útočník byl definitivně identifikován
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Teroristické útoky v Paříži si vyžádaly přes sto mrtvých

Mostefai, který žil na pařížském předměstí Courcouronnes, byl jedním z mužů, kteří spáchali sebevražedný atentát namířený proti návštěvníkům rockového koncertu v centru Bataclan. Policejní zdroj řekl agentuře AFP, že prvořadým úkolem policie je nyní identifikovat i ostatní atentátníky. Policisté pak budou zjišťovat, zda útočníci měli komplice.

Mostefai měl dlouhodobě problémy se zákonem

Francouzská policie v noci na dnešek zadržela Mostefaiova otce a bratra, uvedl server BBC. Starší bratr identifikovaného útočníka se na policii přihlásil dobrovolně. "Je to šílené, sám jsem byla včera večer v Paříži, viděl jsem, jaký to byl zmatek," řekl v sobotu agentuře AFP předtím, než ho policie umístila do cely předběžného zadržení. Zdůraznil také, že se s bratrem několik let vůbec nestýkal.

Ze sobotního vyjádření pařížského prokurátora lze dovodit, že Mostefai měl dlouhodobě problémy se zákonem. V trestním rejstříku má osm záznamů z let 2004 až 2010, nikdy ale nebyl ve vězení. V roce 2010 se stal terčem sledování tajnými službami kvůli údajné radikalizaci, ale nikdy nebylo odhaleno jeho zapojení do zločinného nebo teroristického spolčení. Podle agentury AFP policisté ověřují informaci, že loni cestoval do Sýrie.

Belgická vláda oznámila, že pro akce s vysokou návštěvnosti zvyšuje stupeň pohotovosti z nynějšího druhého na nejvyšší třetí. Maximální policejní pohotovost se podle kabinetu týká zejména sportovních podniků a zábavních akcí. Opatření přijala na svém nočním zasedání belgická Bezpečnostní rada, když se ukázalo, že stopa po organizátorech páteční teroristické akce v Paříži může vést do Belgie.

Mezi oběťmi páteční teroristické akce jsou podle neoficiálních zpráv občané dvanácti států

Ke státům, které varovaly své občany před návštěvou Francie, se dnes připojila Jižní Korea. Ministerstvo zahraničí vydalo v Soulu prohlášení, v němž nabádá občany, aby se vyhnuli návštěvě Paříže. Podle jihokorejského ministerstva nejde o zákaz, ale o doporučení.

Mezi oběťmi páteční teroristické akce jsou podle neoficiálních zpráv občané dvanácti států. Zahynul jeden Američan, dvě Tunisanky, jeden Švéd, dva Mexičané, jedna Španělska, dva Rumuni, dva Portugalci, jeden Marokánec, dva občané Chile, jeden Brit, tři Belgičané a jeden Alžířan.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…