V Plzeňském kraji má koalice většina měst, dohodu má i Plzeň

24.10.2014 17:30

Dva týdny po obecních volbách se ve většině měst v Plzeňském kraji rýsují koalice, které povedou radnice příští čtyři roky. Jasno je ve dvou největších městech kraje - v Plzni a Klatovech, naopak například v Tachově strany k dohodě ještě nedospěly. Krajský soud v Plzni zatím přijal tři žaloby na obecní volby, a to v Žihobcích na Klatovsku, v Mnichově na Domažlicku a v Tlučné na Plzeňsku. První známé termíny ustavujících zastupitelstev větších měst jsou stanovené na 5. listopadu, zjistila dnes ČTK v městech a na krajském soudě.

V Plzeňském kraji má koalice většina měst, dohodu má i Plzeň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlavní nádraží v Plzni

 V Plzni bude pokračovat dosavadní koalice ČSSD a ODS, k nim se přidá KDU-ČSL a Občané patrioti. Občanští i sociální demokraté mají po deseti mandátech v sedmačtyřicetičlenném zastupitelstvu, stejně jako těsný vítěz voleb hnutí ANO, které skončí s komunisty a TOP 09 v opozici. Funkce primátora připadne dosavadnímu náměstkovi Martinu Zrzaveckému (ČSSD), současný primátor Martin Baxa (ODS) bude prvním primátorovým náměstkem.

V Plzni je rozhodnuto i o většině městských obvodů. Z deseti obvodů se zřejmě vymění dva starostové. Změna nastane v centrálním městském obvodu. Volby tam sice vyhrál dosavadní starosta Jiří Strobach, který po odchodu z ODS založil vlastní hnutí, na koalici se ale dohodlo dalších pět stran a starostou by měl být zřejmě dosavadní místostarosta z ČSSD Radislav Neubauer. V menším obvodu Křimice skončí starosta Petr Otásek, jehož Sdružení občanů Křimic porazily další strany.

Jasno zatím není v Tachově

V Klatovech se na koalici dohodli dosavadní partneři ODS a TOP 09, třetím v koalici bude uskupení Nestraníci, starostou zůstane Rudolf Salvetr (ODS). V Domažlicích se na vedení města nejspíš dohodne vítězné Sdružení pro město Domažlice a lidovci, starostou by měl zůstat Miroslav Mach z vítězného sdružení. Jasno zatím není v Tachově, kde se do zastupitelstva dostalo více stran a jednání podle místostarosty Jiřího Stručka (ČSSD) stále pokračují. Sociální demokraté zřejmě ztratí post starosty Rokycan. I když tam ČSSD volby vyhrála, na koalici se dohodlo sdružení Pro naše Rokycany, Rokycanští patrioti a ODS.

V Blovicích na Plzeňsku zůstane starostou Jan Poduška z ODS, jehož strana se dohodla s ČSSD a TOP 09. Také v Sušici zůstane starosta z ODS Petr Mottl. Občanští demokraté se dohodli na pokračovaní spolupráce se sdružením Sušičtí, TOP 09 a ANO. Nového starostu bude mít naopak Nepomuk, kde skončí v opozici dosavadní starosta Václav Kovář a jeho vítězná ČSSD, koalici dojednalo ANO, SN pro Nepomuk a sdružení Zelená pro Nepomuk. Také v Horažďovicích na Klatovsku bude dosavadní starosta Karel Zrůbek a jeho ČSSD v opozici. Dohodu o spolupráci uzavřela vítězná Volba 2010 s ODS, Nezávislými pro Horažďovice a koalicí TOP 09 a KDU-ČSL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…