V Praze mají kopálisti bezpečné branky. Chválí Kouba i Bříza

05.04.2012 10:51

Nové a bezpečnější branky čekají na mladé fotbalisty šestadvaceti pražských fotbalových klubů, které se zapojily do projektu s názvem Bezpečné branky. Pražský fotbalový svaz na realizaci spolupracoval s Magistrátem hlavního města Prahy, který na nákup nového vybavení uvolnil grant ve výši 1,2 milionu korun. První branky převzaly některé oddíly už v březnu, včera v areálu klubu Loko Vltavín byly předány další.

V Praze mají kopálisti bezpečné branky. Chválí Kouba i Bříza
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Fotbal

Branky jsou vyrobeny z hliníkové slitiny s příměsí křemíku a hořčíku. Díky tomu jsou velmi lehké, váží pouhých 57 kilo, zatímco standardní ocelová konstrukce může vážit i o 100 kilo více. Slitinovou branku je navíc velmi těžké překlopit – spodní zadní tyč je totiž vysypaná pískem, který působí jako protizávaží. V porovnání s klasickými brankami je riziko překlopení zhruba třetinové.

"Obměna starých brankových konstrukcí za nové je v současnosti jedním z našich prioritních úkolů. Nové branky výrazně snižují pravděpodobnost vzniku úrazů u dětí, jejich hodnota pro všechny pražské kluby je tak nevyčíslitelná. Jsem proto velice rád, že si je i pražský magistrát vědom důležitosti tohoto projektu a výrazně nám pomáhá s jeho financováním,“ řekl Dušan Svoboda, předseda Pražského fotbalového svazu.

Grant byl udělen v rámci projektu Praha sportovní, který zastřešuje aktivity hlavního města na poli amatérského i profesionálního sportu.

"Podpora v rámci grantu míří přímo do jednotlivých klubů, které byly vybrány podle toho, kolik mládežnických oddílů mají a v jakém rozsahu se práci s dětmi věnují,“ zdůraznila Helena Chudomelová, radní hlavního města pro oblast školství, sportu a volného času. "Tento projekt je jedním z ukázkových příkladů účelného, systémového a smysluplného využití grantu.“

"Bezpečné branky jsou jedním z prioritních projektů Prahy sportovní, protože mají přímý vliv na bezpečnost mladých sportovců,“ dodal bývalý gólman Petr Bříza, zastupitel hlavního města a předseda komise pro sport a tělovýchovu.

Celý projekt podpořil i někdejší reprezentační brankař Petr Kouba. "Osobně považuji tento projekt za skutečně velice přínosný. Všichni máme v paměti několik případů z posledních let, kdy na dítě spadla branka a jaké to mělo tragické následky. Zajištění bezpečnosti nejmenších fotbalistů je to, na co by měl každý klub myslet především,“ uvedl Kouba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…