V Praze před francouzskou ambasádou se uskuteční shromáždění za oběti teroru v Paříži

08.01.2015 11:45

Před francouzskou ambasádou v Praze budou moci dnes navečer lidé vyjádřit svou solidaritu s oběťmi středeční střelby v pařížské redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo, při které zahynulo 12 lidí. Shromáždění tam podle velvyslanectví svolává francouzská komunita v Česku. Před ambasádou bude mít svůj cíl také pochod proti extremismu a za svobodu slova, který pořádají Mladí sociální demokraté.

V Praze před francouzskou ambasádou se uskuteční shromáždění za oběti teroru v Paříži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Velvyslanectví Francouzské republiky v Praze

Samotné velvyslanectví podle Huga Ben Simhona z tiskového oddělení žádnou akci k připomenutí obětí atentátu zatím nechystá. "Dnes v 18:30 se ale připravuje velké shromáždění, které organizuje francouzská komunita spolu s českými přáteli a hnutími blízkými (bývalému prezidentovi Václavu) Havlovi. Bude to se svíčkami a písněmi, nepředpokládám, že by byly nějaké projevy," řekl ČTK Ben Simhon. Výzvy k účasti na shromáždění na Velkopřevorském náměstí u Lennonovy zdi kolují také na sociálních sítích.

Zda francouzské velvyslanectví kvůli útoku v Paříží zpřísní bezpečnostní opatření ve svém malostranském sídle, se bude podle Ben Simhona rozhodovat dnes.

Nic nemůže tento barbarský čin ospravedlnit

K ambasádě, kam už ve středu přicházeli lidé položit květiny a zapálit svíčky, se dnes v 19:00 od Lidového domu vydají také Mladí sociální demokraté na pochod proti extremismu a za svobodu slova. Před velvyslanectvím pak chtějí zapálením svíček uctít památku obětí střelby.

"Včerejšek jasně ukázal, že musíme zesílit boj proti terorismu a organizovanému zločinu. Nesmíme však také polevit v rozlišování, kdo je za tyto činy zodpovědný. Není to konkrétní náboženství, jsou to konkrétní lidé, kteří páchají organizovanou trestnou činnost a náboženství je pro ně pouze záminkou," uvedli dnes Mladí sociální demokraté.

Středeční útok dnes odsoudili také sociálnědemokratičtí europoslanci, podle nichž je "zavrženíhodný a ohavný". "Nic nemůže tento barbarský čin ospravedlnit. Nešlo pouze o krutý atak vůči novinářům, je to útok na svobodu slova a demokracii jako takovou," prohlásil šéf delegace zástupců ČSSD v europarlamentu Pavel Poc.

"Zločinci tohoto typu musí být zatčeni, souzeni a tvrdě potrestáni. S multikulturní společností to ale nemá co dělat. Nenechme se v prvotní vypjaté atmosféře svést k jakékoliv formě xenofobie, rasismu nebo snad násilným reakcím. Musíme zůstat jednotní," dodal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…