V Praze se bude dnes protestovat proti Barnevernetu

16.01.2016 6:25

Před norským velvyslanectvím v Praze se dnes od 13:00 uskuteční protest proti postupu norské sociální služby Barnevernet. Kritici jí vytýkají odebírání dětí z rodin cizinců v Norsku. V Česku emoce jitří nový případ nemocného devítiměsíčního českého děvčátka i starší kauza sourozenců Michalákových. Akce je součástí řetězu demonstrací v různých zemích.

V Praze se bude dnes protestovat proti Barnevernetu
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

Na facebooku účast do pátečního odpoledne potvrdilo zhruba 240 lidí. Sejít se chtějí ve 13:00 před norským velvyslanectvím v Praze na Malé Straně. O půl hodiny později by pak rádi vyrazili na pochod Prahou k sídlu norských fondů. K budově Na Poříčí plánují dorazit ve 14:00. Protestu by se měl zúčastnit třeba lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský či místopředsedkyně opoziční TOP 09 Jitka Chalánková, kteří kauzy dlouhodobě sledují.

V Česku na sebe pozornost strhl případ bratrů Michalákových. Norská sociální služba odebrala českým rodičům syny - dnes téměř jedenáctiletého Denise a šestiletého Davida - v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání. To se nepotvrdilo. Soud ale tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Norské úřady loni v září rozhodly o zbavení matky rodičovských práv a adopci mladšího hocha. Eva Michaláková se odvolala, soud by se měl konat koncem února.

Vášně budí i kauza devítiměsíčního děvčátka, které norská sociálka odebrala české matce a norskému otci před pár týdny. Podle matky to zdůvodnila nedostatečně rozvinutým kontaktem s dcerou a špatným vztahem k ní. Matka a otec předtím uvedli, že pokud bude léčba pro dítě náročná a nebude ho zvládat, ukončí ji. Barnevernet to bral nejspíš jako odmítání léčení, vyplývá z matčina vyjádření.

Odebrání dětí v Norsku řeší i slovenská matka či rumunská rodina. Protesty se dnes podle pořadatelů konají také v Moskvě, Litvě a Vídni, v dalších dnech pak v indické Kalkatě, v Bratislavě či ve Varšavě. Dosud se uskutečnily v Norsku, Španělsku, Británii či Rumunsku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…