V Praze se dnes koná konference o přínosech a rizicích přijetí eura. Promluví Sobotka, Singer, Dlouhý i místopředseda Evropské komise

29.01.2016 6:24

Dnes se uskuteční v Praze konference k přínosům a rizikům eura v Česku. Hlavní projev bude mít premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis. Dále vystoupí guvernér České národní banky Miroslav Singer, prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a náměstkyně ministra financí Lenka Jurošková.

V Praze se dnes koná konference o přínosech a rizicích přijetí eura. Promluví Sobotka, Singer, Dlouhý i místopředseda Evropské komise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Akce je pořádána v rámci Národního konventu o EU, který funguje jako stálá platforma pro diskusi o aktuálních evropských tématech. Cílem akce je započít debatu o výhodách i rizicích spojených s přijetím eura.

Odpůrci přijetí  eura u nás převažují

V ČR se delší dobu vedou debaty o přijetí eura a podle posledních průzkumů spíše převažují odpůrci jednotné evropské měny. Zastáncem přijetí eura dosud byl prezident Miloš Zeman. V listopadu ovšem uvedl, že ČR může přijmout euro až v okamžiku, kdy bude vyřešena účast Řecka v eurozóně.

Současná vláda několikrát deklarovala, že v tomto volebním období termín přijetí eura nestanoví. Euro je tak nyní technicky možné přijmout podle odborníků i politiků nejdříve v roce 2020.

Kabinet navíc v prosinci schválil pravidelnou zprávu ministerstva financí a ČNB vyhodnocující plnění kritérií pro přijetí eura. V dokumentu obě instituce opět doporučily prozatím nestanovovat cílové datum vstupu země do eurozóny.

Většinu kritérií pro přijetí společné evropské měny ČR plní

ČR se sice při vstupu do EU v roce 2004 zavázala podnikat kroky k tomu, aby byla na přistoupení k eurozóně co nejdříve připravena. Stanovení termínu vstupu je však v kompetenci členského státu a závisí na míře jeho připravenosti.

Česko přitom většinu kritérií pro vstup do eurozóny plní. Výjimkou je účast v mechanismu směnných kurzů ERM-2. Vyhodnocení tohoto kritéria je totiž možné teprve poté, co česká měna do mechanismu ERM-2 vstoupí a bude stanovena centrální parita koruny k euru. Přijetí členského státu EU do eurozóny je podmíněno úspěšným minimálně dvouletým setrváním národní měny v ERM-2.

Jedním z řečníků na konferenci bude i slovenský ministr financí Peter Kažimír. V listopadu při návštěvě ČR uvedl, že Česko do budoucna euro zřejmě přijme. Zatím by ovšem s přechodem na jednotnou evropskou měnu podle něho nemělo kvůli nevyjasněné aktuální situaci v eurozóně spěchat. Na Slovensku podle něj po přijetí eura převážily výnosy nad náklady.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…