V Praze traktory, v USA kamiony. Pomsta za trest pro Trumpa

19.02.2024 10:52

Zatímco v Česku vyrazila na traktorech část zemědělců do Prahy, kde se chystají zařídit kolaps dopravy v hlavním městě, v USA se do ulic rozhodli nevyrazit někteří řidiči kamionů. Na podporu Donalda Trumpa. A zatímco v Česku nespokojení zemědělci volají po zrušení Green Dealu, kamioňáci v USA hodlají bojkotovat New York, od jehož soudu Trump vyfasoval obří finanční sankci a k tomu zákaz v příštích třech letech podnikat v New Yorku.

V Praze traktory, v USA kamiony. Pomsta za trest pro Trumpa
Foto: FOX News
Popisek: Donald Trump v televizi FOX

Donald Trump od soudu v New Yorku vyfasoval obří finanční trest. V přepočtu přes 8 miliard korun. Za co dostal tak velkou pokutu? Protože celé roky v komunikaci s úřady výrazně nadhodnocoval svůj majetek. Soudce Arthur Engoron odsoudil společnost a vedoucí pracovníky, včetně jeho dvou nejstarších synů, za intriky, které oklamaly banky, pojišťovny a další tím, že nafoukli svůj majetek ve finančních výkazech. A když se na to přišlo, tak podle soudu neprojevil absolutně žádnou lítost.

„Toto rozhodnutí je pro republikánského prezidentského kandidáta ohromující neúspěch, nejnovější a nejdražší důsledek jeho nedávných právních problémů,“ uvedla agentura AP.

Trump řekl, že toto rozhodnutí bylo ovlivněno „volební dedukcí“ a „ozbrojením proti politickému oponentovi“, přičemž si stěžoval reportérům ve svém sídle Mar-a-Lago na Floridě, že je penalizován za „vybudování dokonalé společnosti, vydělání velkých peněz, skvělé budovy, skvělého všeho“.

A teď se dočkal podpory od části řidičů kamionů, kteří se rozhodli vyhnout se New Yorku a nedodat tam zboží. Trump tyto řidiče označil za „velké patrioty stojící na straně svobody“. Na jeho vyjádření upozornil Daily Mail.

„Nespravedlivé a nebezpečné vymáhání práva Joem Bidenem je vážnou hrozbou pro demokracii. Udělejme Ameriku znovu velkou,“ napsal na sociální síti Truth Social.

„Bůh žehnej Americe. Bůh žehnej Trumpovi a Bůh žehnej každému řidiči kamionu v této zemi. Jsem jen jedním z mnoha milionů kamioňáků, kteří věří v Boha a milují tuto zemi,“ napsal jeden z kamioňáků na sociálních sítích.

„Děkuji vám všem zde na X za vaši odvahu postavit se marxistickým levičákům,“ doplnil další.

Minulý měsíc cestoval velký konvoj kamionů s označením Udělejme Ameriku znovu skvělou (Make America Great Again) s názvem „Armáda Boží“ směrem k jižní hranici kvůli pokračující migrační krizi. Doufali, že protest přitáhne další pozornost k rekordnímu počtu migrantů překračujících jižní hranici a vstupujících do USA.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …