V Terezíně uctí za účasti pamětníků oběti nacistické perzekuce

21.05.2023 7:20 | On-line

Na Národním hřbitově v Terezíně na Litoměřicku se dnes koná tradiční tryzna. Oběti nacistické perzekuce u příležitosti 78. výročí konce druhé světové války uctí politici, diplomati, skauti i pamětníci. Hlavní projev přednese prezident Petr Pavel. Projev prezidenta ČR zazněl na pietě naposledy v roce 2015 z úst Miloše Zemana.

V Terezíně uctí za účasti pamětníků oběti nacistické perzekuce
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Terezínská tryzna

Tryzna začne v 10:00 nástupem čestné stráže. Účastníci pietní vzpomínky následně položí květiny k pylonům. Poté, co zazní hymna, přivítá ředitel Památníku Terezín Jan Roubínek hosty. Účast přislíbili mimo jiné předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) nebo předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, oba v minulosti projev na tryzně pronesli.

Shromáždění se pravidelně účastní reprezentanti zastupitelských sborů zemí, jejichž příslušníci prošli represivními zařízeními v Terezíně a Litoměřicích.

Stejně jako v loňském roce, kdy vypukla válka na Ukrajině, Památník Terezín ani letos nepozval na akci představitele Ruska a Běloruska. ČTK to řekl mluvčí Památníku Terezín Stanislav Lada.

Vzpomínková akce organizovaná Památníkem Terezín se koná pravidelně třetí květnovou neděli, v roce 2021 byla kvůli pandemii koronaviru přesunuta na září, o rok dříve se z důvodu opatření spojených s epidemií koronaviru nekonala.

Nacisté zavlekli v letech 1941 až 1945 do terezínského ghetta na 155.000 Židů z celé Evropy. Odhaduje se, že v důsledku stresu, hladu a špatných ubytovacích podmínek zemřelo v ghettu 35.000 lidí. Většinu ostatních pak nacisté zavraždili po transportu ve vyhlazovacích táborech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…