V Trmicích na Ústecku uspělo sdružení s romskými kandidáty

12.10.2014 20:46

V komunálních volbách v Trmicích na Ústecku výrazně uspělo sdružení Společně pro Trmice (Nezávislá volba), jehož kandidáti byli většinou Romové. Sdružení získalo 19,22 procenta hlasů a v patnáctičlenném zastupitelstvu bude mít tři křesla. Jen o jednoho zastupitele více budou mít vítězní Starostové a nezávislí, kterým dalo hlas 24,36 procenta voličů. Vyplývá to z informací webu www.volby.cz. V Trmicích byla i dobrá volební účast, k urnám přišlo 45,7 procenta voličů. Marcel Cichý ze sdružení ČTK řekl, že ho úspěch překvapil.

V Trmicích na Ústecku uspělo sdružení s romskými kandidáty
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Romský festival v Chanově

"Ani my sami jsme takový úspěch nečekali. Vidíme, že lidé chtějí změnu," řekl ČTK Cichý, který v zastupitelstvu zasedne. V Trmicích žije početná romská komunita, podle Cichého ale Společně pro Trmice nevolili jen Romové. "Víme, že nás nevolili jen Romové, ale i lidé z majoritní společnosti. Bez jejich hlasů by ten úspěch tak velký nebyl," dodal Cichý.

Sdružení chce podle Cichého zlepšit důvěru lidí v radnici. Přinést chce i více práce pro místní lidi. "Lidem na úřadu práce bychom mohli dát víc prostoru v rámci veřejně prospěšných prací nebo třeba v rámci programů typu asistentů prevence kriminality. Současný městský úřad tyto služby příliš nevyužívá," řekl Cichý.

Jestli Společně pro Trmice bude součástí budoucí koalice, nebo skončí v opozici, není podle Cichého zatím jasné. Povolební vyjednávání jsou ve městě teprve na začátku. Kromě STAN a Společně pro Trmice bude mít v zastupitelstvu své představitele sedm dalších stran a uskupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…