V Ústí budou mít o jednoho náměstka primátora navíc. Opozice to považuje za zbytečné

16.11.2014 10:42

Na více než milion korun ročně vyjde město Ústí nad Labem jen na mzdových nákladech zřízení místa třetího náměstka primátora. Vyplývá to ze mzdových nákladů, které na dotaz ČTK poskytla ústecká radnice. Za bývalého vedení byli náměstci dva, v posledních měsících jen jeden. Nová koalice hnutí ANO a PRO!Ústí stanovila počet náměstků na tři. Dva náměstky, Martina Hausenblase a Janu Bohuňkovou, má hnutí PRO!Ústí, jednoho ANO. Tím je Martin Mata. Podle opozice jsou místa tří náměstků pro město zbytečná.

V Ústí budou mít o jednoho náměstka primátora navíc. Opozice to považuje za zbytečné
Foto: Miloš Polák
Popisek: Demonstrace v Ústí nad Labem

„Hlavním důvodem, který koalici vedl ke znovuzavedení třetího náměstka, v tomto případě náměstkyně, je obsah agendy, které se bude muset věnovat s plným nasazením. Všechny tři agendy spadající pod třetí náměstkyni jsou skutečně velkou výzvou, zejména pak oblast sociální sféry, kterou nesmíme podcenit. Jde o oblast školství, sociální sféra, zaměstnanost," řekla ČTK Macová.

Jen roční náklady na plat náměstka činí více než milion

Mzdové náklady města na jednoho náměstka přesahují jeden milion korun, za celé volební období dosáhnou 4,15 milionu korun. Částka ale nemusí být konečná. „Odměna za výkon funkce náměstka primátora činí v našem městě 66.234 Kč měsíčně. Odvody na pojistné činí 20.481 Kč měsíčně. Náklady na případný aparát třetího náměstka budou známy, jakmile bude vytvořen jeho tým," doplnila Macová.

Podle opozičních zastupitelů jsou pro třiadevadesátitisícové město tři náměstci zbyteční. „Myslím si, že by stačili jen dva náměstci. Ovšem za předpokladu, že by to byli opravdu odborníci," řekl ČTK Jan Tvrdík (ODS). Se třemi náměstky nesouhlasí ani KSČM. „Nová koalice slibovala hospodárnost, což zřízením pozic tří náměstků popírá. Dva by rozhodně stačili," doplnila Květoslava Čelišová (KSČM).

Koalice se hájí tím, že peníze na třetího náměstka se mnohonásobně vrátí

První náměstek primátora a lídr PRO!Ústí Martin Hausenblas ČTK řekl, že koalice za třemi náměstky stojí. „Toto město je zanedbané na mnoha úrovních. Množství práce, kterou je třeba odpracovat, je extrémní. Pokud to chcete zvládnout, potřebujete mít dostatečný výkon. Je to naprosto adekvátní organizační struktura, která je nutná," řekl Hausenblas. Peníze na třetího náměstka se podle něj městu mnohonásobně vrátí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…