V dětství unikli holocaustu. Nyní se spolu po 70 letech setkají

26.10.2012 18:40

Příběh českých pamětníků událostí na počátku druhé světové války, kdy jako židovské děti musely opustit svou vlast, dokumentuje badatelka a novinářka Judita Matyášová. Po více než 70 letech se skupina znovu sejde v neděli 28. října v obci Neve Ilan u Jeruzaléma. "Příběh této české skupiny nebyl doposud nikdy historicky ani publicisticky podrobně zmapován," řekl dnes ČTK za organizátory akce a připravovaného dokumentu Jiří Sedlák.

V dětství unikli holocaustu. Nyní se spolu po 70 letech setkají
Foto: Archiv
Popisek: Jména českých obětí holocaustu na zdi Pinkasovy synagogy v Praze

Pamětníky krutých událostí, dnes téměř devadesátileté, se podařilo vypátrat díky iniciativě občanského sdružení Češi v zahraničí a jeho projektu Sofiina volba po česku. Byli součástí skupiny 150 židovských dětí z Čech, které společně vycestovaly na podzim 1939 do Dánska, kde se jich ujaly pěstounské rodiny. Děti ve věku 14 až 16 let prožily v Dánsku téměř čtyři roky a doufaly, že se jim podaří odjet do Palestiny. V roce 1940 a 1941 odjelo do Palestiny zhruba 20 dětí, ostatní musely zůstat v Dánsku, odkud byly nuceny v roce 1943 uprchnout. Od té doby se neviděly.

"Příběh této skupiny dětí může být inspirací pro nás i pro další generace. Je o rodičích, kteří se nebáli své děti poslat do bezpečí a o solidaritě dánských a švédských rodin, které českým dětem nezištně pomohly. Je také příběh o přátelství, které přetrvalo desítky let," říká Matyášová, která spolu s kolegy ze sdružení Češi v zahraničí mapuje osudy dětí od loňského roku. Celý příběh se podařilo objevit díky jediné fotografii, kterou v říjnu 2010 publikovala v českých novinách.

Na rozdíl od známých Wintonových dětí spolu tato skandinávská skupina strávila mnohem více času. "Prožily téměř čtyři roky v Dánsku a vnímaly se jako jedna velká rodina. Sdílely starosti i radosti ve věku, který člověka formuje na celý život," uvedla badatelka.

Pamětníci ze všech koutů světa

Pamětníci na setkání v Neve Ilan přijedou z několika zemí, z Kanady, Jihoafrické republiky, Spojených států a Anglie. Na akci dorazí i jejich děti a vnoučata. Pro řadu z nich to bude vůbec poprvé, kdy se dozví o tom, že mají české kořeny. Příběh těchto "dětí" je podle Matyášové ale velice cenný i pro řadu historiků, kteří o takto velké skupině pamětníků doposud neměli tušení, a díky ní se dozvídají řadu důležitých informací.

Sdružení Češi v zahraničí mapuje od roku 2011 osudy 150 dětí po celém světě. Celý příběh se podařilo objevit díky jediné fotografii, kterou Matyášová publikovala u svého článku v Lidových novinách v říjnu 2010. Vzpomínky pamětníků chce Matyášová použít v dokumentárním filmu, který režíruje slovenský dokumentarista Peter Kerekes. Projekt představí i výstava a kniha, která vyjde příští rok.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…