V háji? Akcionář ČEZu zničil vládu. Plyn, ceny, Rusko, zásadní info

26.07.2022 8:32 | Ze sítí

Vláda je neschopná a bude zázrak, když vydrží celý první rok. To píše na Twitteru energetický expert a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr. Ten nejprve naložil ministru Rakušanovi, že chce zisky elektrárenských gigantů více zdanit, ale pak se přimluvil za zestátnění ČEZ, které podle něj jako jediné dá vládě možnost legálně regulovat ceny elektrřiny. Právě to totiž bude největší problém, a rozhodně ne jen následující zimu. Znalec odhaduje energetickou krizi minimálně na dva až tři roky.

V háji? Akcionář ČEZu zničil vládu. Plyn, ceny, Rusko, zásadní info
Foto: Jan Luxík
Popisek: Jaderná elektrárna Temelín

Michal Šnobr, akcionář ČEZ a některými médii vyhledávaný expert v oblasti energetiky, se v pondělí pustil do hnutí STAN kvůli slovům ministra Rakušana o dodatečném zdanění „obrovitánských zisků“ energetických firem.

Ministra vnitra nazval neználkem a doporučil mu, ať si nastuduje základní věci, než začne plánovat novou legislativu.

„Tvl, povolenka CO2 nestojí 5 ani 20 ale 80 EUR/t. Postavit blok JEDU nebude 160 mld. ale 400-500 mld. Kč + energetika je podinvestovaná,“ rozepsal se vášnivě. A dodal, že ministrovým heslem asi bude „když nevíš, zdaň to“.

 

 

Jen o chvíli později se Šnobrovy úvahy přesunuly směrem k Rusku a jeho plynovodu. „Hra kočky s myší teprve začíná. Existuje jediné řešení. Okamžitě poslat Rusy s jejich plynem do prdele,“ poradil expert.

Uznává ale, že realita je taková, že v tom případě by na stejné místo poslali voliči všechny vlády v regionu. Tohle je ale podle něj jedno, protože je tam pošlou tak jako tak.

A platí to zejména pro českou vládu Petra Fialy. Ta když prý přežije celý první rok, bude to zázrak. „Zdálo se, že jsou to sympatické Rychlé šípy. Jenže nikomu neřekli o integraci s Bratrstvem kočičí pracky,“ napsal o kabinetu.

Vyřešit hlavolam ježka v kleci je podle něj jednoznačně mimo schopnosti koaliční pětky a nejspíš nebudou schopni jej ani najít, což podle energetického experta nakonec bude pro všechny lepší.

 

 

Špatné zprávy pro vládu pokračovaly kvalifikovaným odhadem, že problémem nebude jen tato zima, jak se všichni utěšují, ale minimálně dva až tři roky.

Energetika zde prý byla podceňovaná 15 let a to, co bylo zanedbáno, se teď bude muset rychle dohnat. „Zestátněte rychle ČEZ a řešte situaci,“ radí expert Petru Fialovi a Zbyňku Stanjurovi.

Jedině tak totiž budou moci legálně omezit zisky elektrárenských společností, což bude nezbytné.

Jeden z diskutujících jeho úvahy shrnul hláškou „včíl zme v řiti“.

Podle jiného je ale třeba nyní vládě pomoci, aby to ustála. „My musíme pomoci otevřenou nenávistí a pohrdáním dezoláty, co neuznávají elementární lidská práva a podporují fašistický režim v Rusku. Ty zrůdy nesmí dostat prostor pro propagaci názorů, které si dovolují nebýt plně kompatibilní se zásadami liberální demokracie,“ vyjádřil se diskutující se jménem Kostotom.

 

 

Šnobr pak ještě vládu pochválil. A to nad tweetem premiéra Fialy, že zásobníky jsou naplněné z osmdesáti procent.

Bezva stav. Myslím upřímně a vážně! Jenže teď zbývá dořešit, kdo si ten super draze nakoupený plyn a z něj vycházející cenu elektřiny bude moci dovolit koupit,“ poznamenal minoritní akcionář. V tom podle něj vláda odmakala velmi málo a přitom to bude alfa a omega celé operace.

 


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…