V kauze údajné přípravy teroristického útoku zazní závěrečné řeči

24.10.2019 6:10

U pražského městského soudu dnes zazní závěrečné řeči v případu pětadvacetiletého Dominika Kobulnického, který čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku a z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka – konkrétně Islámského státu a Kavkazského emirátu. Zprávu přinesla ČTK.

V kauze údajné přípravy teroristického útoku zazní závěrečné řeči
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Policisté v pražském bytě mladíka ze Slovenska našli chemikálie k výrobě výbušniny a návodná videa. Muž vinu odmítá, v případě odsouzení mu hrozí až patnáctiletý trest vězení.

Kobulnický na počátku hlavního líčení vypověděl, že před třemi lety plánoval teroristický čin ve slovenském Prešově. Chtěl na autobusovém nádraží nechat vybuchnout tlakový hrnec naplněný kovovými částicemi. Později ale své radikální názory získané z videí Islámského státu přehodnotil, protože se blíže seznámil s islámskou vírou. V Praze již podle své výpovědi výbuch neplánoval.

Kriminalisté na konci roku 2017 nalezli v mladíkově bytě chemické látky a časovače. Vysoce hořlavé a výbušné látky skladoval v panelovém domě, čímž podle státního zástupce ohrožoval zdraví a život ostatních obyvatel. Znalec při jednom z dřívějších jednání uvedl, že by v případě požáru byli v nebezpečí všichni Kobulnického sousedi i zasahující hasiči. Muž tvrdil, že si chtěl pouze vyrobit rachejtle na oslavu Nového roku.

Soudkyně Silvie Slepičková ukončila ve středu dokazování v případu. U hlavního líčení zazněly výpovědi několika znalců, mladíkovy rodiny i zástupců české muslimské komunity. Předsedkyně senátu vyslechla například i bývalého pražského imáma Samera Shehadeha, který sám čelí obvinění z podpory terorismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…