V kavárně se slavilo, imám pravdolásky. Hanba, zrušte tu neziskovku. Zde jsou ohlasy na výchovné házení hlíny na Zemana

28.04.2016 21:47

ANKETA „V jednom stanu byl vystaven portrét našeho prezidenta Miloše Zemana s tím, že děti dostaly, a to si nevymýšlím, kameny, aby si na něm mohly vybít svůj vztek,“ popsala jedna z maminek na Facebooku Den Země v pražské základní škole. Server ParlamentníListy.cz se politiků otázal, co si o takovém jednání myslí. A mnozí nešli pro ostrá slova daleko.

V kavárně se slavilo, imám pravdolásky. Hanba, zrušte tu neziskovku. Zde jsou ohlasy na výchovné házení hlíny na Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš zeman při návštěvě Vlašimi

Žáci jedné pražské základní školy měli na Den Země o zábavu postaráno. Mladá pracovnice neziskové společnosti ShineBean umístila do jednoho ze stanů obrázek prezidenta Miloše Zemana z časopisu Reflex a soutěžící děti měly za úkol trefovat se do něj kuličkami z hlíny. Tato zábava dost překvapila jednu z maminek, zejména proto, že její syn, který se na házení na Zemana odmítl podílet, si následně musel od spolužáků leccos vyslechnout. „Syn se našeho prezidenta zastal a stal se terčem urážek. Prezident je podle spolužáků opilec, komunista, který nás prodává Číně,“ napsala na svůj Facebook. Vše prý vygradovalo druhý den ve třídě, když žáci z páté třídy nadšeně hovořili o tom, jak házeli po Zemanovi, a protestující žák – syn pisatelky byl vyzván, ať „vypadne ze třídy“.

Podle matky to navíc nebyla první podobná zkušenost na pražské základce s rozšířenou výukou jazyků. „Už dávno mi říkal, že do nich stále hustí jen Havla. Je mi z toho úplně špatně a už chápu, kde se berou ti naši slavní sluníčkáři,“ psala dále na Facebook.

VÍCE O CELÉ KAUZE ZDE.

Celou věcí se začala zabývat radnice městského obvodu. Starosta Jiří Kubek z TOP 09 následně pro DVTV vše vehementně popřel. „Tohle jsou fámy, které jsou prostě vypuštěny asi s cílem někomu ublížit nebo někoho poškodit, nic takového,“ uvedl do kamery. Z jeho dalších slov pak vyplynulo, že děti házely kuličky z hlíny, nikoliv kameny, jak tvrdila pisatelka, a za terč neměly prezidentův obrázek, ale jeho karikaturu z časopisu Reflex. Že děti pod dohledem lektorky z neziskové organizace po prezidentovi hlínu házely, to však potvrdil. Byť s kuriózním vysvětlením, že děti v rámci poznávání země zjišťovaly konzistenci hlíny jejím házením na terč. 

„Víte, tedy jedna třiadvacetiletá lektorka si asi připadala hrozně vtipná, a tím bych to asi uzavřel. Ona na to doplatila, byla z práce na hodinu vyhozena,“ uzavřel celou věc starosta z TOP 09.

„Co říkáte tomu, že děti ze školy na Praze 4 házely na popud aktivistky neziskové organizace v rámci her kuličky z hlíny na plakát s prezidentem Zemanem?“ zeptaly se tedy ParlamentníListy.cz politiků.

Tohle si ani Zeman nezaslouží

Europoslanec Jiří Pospíšil zvolený za TOP 09 na anketní otázku odpověděl, že by z incidentu nevyvozoval žádné dalekosáhlé následky, ale podobné chování mu vadí. Ačkoli by sám sebe rozhodně neoznačil za fanouška prezidenta Zemana, ale trvá na tom, že byl jednou zvolen prezidentem země a jako k představiteli státu se k němu musí přistupovat.

„Víte, že já nepatřím k příznivcům Miloše Zemana a kritizuji ho za to, jak vykonává mandát prezidenta republiky. Na druhou stranu nesouhlasím s tím, aby prezident republiky, který je a má být určitým symbolem státnosti, byl třeba i takovouhle formou dehonestován. To opravdu není správné. Já tu kauzu nechci nějakým způsobem nafukovat, není to nic fatálního, ale fakt si nemyslím, že je v pořádku, když děti házejí kuličky z hlíny na portrét prezidenta republiky pod vedením nějakého instruktora nebo kdo tam s těmi dětmi byl,“ sdělil PL.cz europoslanec.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek poznamenal, že si Miloš Zeman zaslouží drtivou kritiku, ale ne toto. „Pan prezident si zaslouží drtivou kritiku, ale takovéhle akce jsou ve školním prostředí naprosto nevhodné.“ Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda by případ nějak řešil, kontroval protiotázkou: „Jak to chcete řešit? Kdyby to udělali učitelka, zaměstnanec školy nebo zaměstnanec městského úřadu, tak by se to řešit dalo. Tady se maximálně dá udělat to, že ta dáma, která není zaměstnankyní ani městského úřadu, ani školy, by příště na takové školní akce raději nešla. Je to naprosto nevhodné. Pan prezident si zaslouží svoji drtivou kritiku, ale takové věci na školní hřiště nepatří.“

Komárek: To nic není, my věšeli Husáka

I další dámy a pánové napříč politickým spektrem se shodovali s Kalouskem a Pospíšilem v tom, že podobná aktivita v žádném případě nepatří na půdu školy a prezidenta je třeba chovat v úctě jako nejvyššího představitele státu. Poslanec z Babišova hnutí ANO Martin Komárek k situaci přistoupil poněkud jinak, než ostatní. „To nic není, my jsme na gymplu rituálně věšeli Husáka,“ prozradil Komárek v reakci na anketní otázku.

"Jsem v klidu. Na císařpána u hospodského Palivce zase sraly mouchy. Myslím, že to pana prezidenta nebolelo a snad se tomu i zasmál. Svět se točí dál, děti měly zábavu a v kavárnách se slavilo,“ napsal jihočeský hejtman za ČSSD Jiří Zimola se "smajlíkem" na konci.

Pro mnohé překvapivě se vyhozené aktivistky zastal poslanec Tomio Okamura. „Je to doklad toho, jak pseudobojovníci ‚za pravdu a lásku‘ šíří nenávist proti těm, kteří mají jiný názor. Na druhou stranu se mi ani nelíbí, že za incident byla prý lektorka propuštěna – pokud to je pravda, pak je to možná horší, než házet hlínu na obraz prezidenta, protože tím kolotoč zloby jen nabírá na síle, a myslím, že i pan prezident tuhle holčičí klukovinu bere s nadhledem. Zamyslet by se ale měla mainstreamová média včetně veřejnoprávních, která skutečně programově a manipulativně dehonestují prezidenta a šíří za každou cenu nenávist vůči němu,“ nastínil svůj pohled na věc Okamura.

„Je-li to pravda, mladá dáma chce možná vstoupit do politiky. Vím o straně, kde přijímačky splnila. Ale jak doufám, její působení v parlamentu snad již bude jen jepičí,“ neodpustil si cynickou poznámku poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Šéf poslanců hnutí Úsvit – Národní koalice Marek Černoch jednoznačně nesouhlasí s jakýmkoliv ovlivňováním malých dětí a takovéto jednání podle něho rozhodně do škol nepatří. „Tuto událost považuji za hrubé lidské selhání, které se nesmí opakovat. Ať už je hlava státu kdokoliv, pedagogové si nemohou dovolit vyjadřovat svůj osobní názor či nesympatie skrze žáky škol. A neziskovou organizaci, která toto inicializovala, okamžitě zrušit,“ dodal Černoch.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Sociální demokrat Antonín Seďa má za to, že takováto zábava není pro děti výchovná. „Přestože rozumím výhradám aktivistů vůči prezidentu M. Zemanovi, jsem přesvědčen, že je nutné mít respekt k autoritám a k symbolům. A prezident byl vždy respektovaným symbolem České republiky. Ať již to byli T. G. Masaryk, V. Havel či M. Zeman.“

Foldyna: Míříme ke zničení Evropy

Jeho stranický kolega Jaroslav Foldyna (ČSSD) konstatoval, že po této cestě dojdeme až ke zničení Evropy. „Teď čtu, že soud zprostil viny paní, která skočila při zákroku policistovi na záda, aby bránila svého přítele při policejním zásahu. Teď se mě ptáte, co říkám na to, že aktivistka neziskovky nabádá děti, aby házely hlínu na obraz prezidenta. Je to dekadence hodnot. To je to, co zničí současnou Evropu!“

Další poslanec ČSSD, Stanislav Huml, snad ani nevěřil tomu, co slyší. „Neuvěřitelné. Doufám, že nežije z dotací občanů ČR.“ Ve stejném duchu se vyjádřil i hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek. Podle jeho názoru k tomu děti byly navedeny a jen to ukazuje, v jak smutném stavu se nachází naše společnost. „Když ti, kdož nenesou většinou žádnou odpovědnost, řeší své názory prostřednictvím dětí na této úrovni.“

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

„Je nepřijatelné zatahovat školní děti v rámci výuky do politických sporů,“ sdělil ParlamentnímListům.cz europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach. „Ředitelé škol by měli být ostražití, protože na akce typu Den Země se vždy nabalují aktivisté, kteří pod rouškou ochrany přírody za peníze daňových poplatníků šíří své politické názory.“

Senátor Jan Veleba (SPO) ani trochu nešetřil stoupence „pravdy a lásky“. „Na to nelze nic říct než to, že to je ta jejich ‚pravda a láska‘, která zvítězila nad lží a nenávistí. Jinak to svědčí o úpadku a způsobech, které se vymstí, je to dračí a nebezpečná setba. Pozitivní na tom je snad jenom to, že slušný a normální člověk takovéto ubohosti odmítne. Pro aktivisty to je kontraproduktivní a prezident Miloš Zeman získá další a další podporovatele,“ věří Veleba.

Napřed se tisknou dolary kryté jen řídkým vzduchem a takhle to končí, zaznělo od komunistů

Kandidát na předsedu komunistické strany Josef Skála popisuje celý cyklus akcí, který vyústil právě v házení hlíny na plakát s prezidentem. „Konečně víme, o čem že je ‚nepolitická politika‘, kterou tu zaváděl sám imám ‚pravdolásky‘. Ten cyklus má následující články: Napřed se natisknou dolary kryté jen řídkým vzduchem (‚out of a thin air‘). Pak se převedou na konto jistých ‚služeb‘. Ty je zas předisponují na účet ‚neziskovky‘, ‚nezávislé‘ jako řemen. A ta z nich pak financuje třeba i kuličky na prezidenta, jehož tím Velký bratr chce postavit do latě. Mívá to i kontrapunkt. Jistě nás nemine v nejbližších hodinách. Ti samí gážisté dolarů, prohnaných stejnou kanalizací, spustí další virvál, označující skutečně nezávislé mozky za ‚agenty Kremlu‘. Až děti, kterým ty kuličky uložili házet na hlavu státu, své učitelce třeba rovnou nafackují, ať se laskavě nediví. Gážisty z ‚neziskovky‘, co kope za cizí zájem, to z technických důvodů zřejmě nepotká. Věčná škoda,“ vyjádřil svůj názor komunistický politik.  

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Současný předseda KSČM Vojtěch Filip varoval před zneužíváním dětí. „Od zmíněného aktivisty to považuji za odsouzeníhodný akt zneužívání dětí, který do slušné společnosti nepatří a těžce poškozuje skutečně aktivní přístup občanů k vážným problémům života společnosti.“

Komunistická europoslankyně Kateřina Konečná si posteskla, že to u nás bude brzy vypadat jako v ukrajinském parlamentu, pokud své děti budeme vychovávat tímto způsobem. Nechápe, jak mohla škola něco podobného připustit, a ptá se, jak je možné, že má „nějaká hloupá aktivistka vůbec šanci něco takového udělat“.  

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

„Domnívám se, že jde o neakceptovatelný čin. Takto chceme, aby se naše děti vychovaly? Namísto kritického myšlení a schopnosti vést smysluplnou debatu je budeme učit házet, co je zrovna po ruce, na toho, se kterým nesouhlasíme? Pokud ano, tak to u nás na ulicích bude brzy vypadat jako v ukrajinském parlamentu,“ varovala Konečná.

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček vyzval k okamžitému zrušení neziskové organizace, která mladou pracovnici zaměstnávala. „Zneužívání dětí k politickým projevům považuji za morálně odsouzeníhodné. Je to další z projevů polarizace společnosti. Hanba. Taková nezisková organizace by měla být okamžitě zrušena. Za tímto účelem určitě zřízena nebyla.“  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…