V koalici stále nepanuje shoda na růstu platu poslanců

04.12.2014 19:44

Koalice se na úpravě platů zákonodárců nadále neshoduje a podle všeho bude v pátek o novele hlasovat rozdílně. Lidovci po dnešním jednání poslaneckého klubu trvají na svém návrhu, aby platy zákonodárců zůstaly zmrazené i v příštím roce. Podporu získají i od poslanců hnutí ANO.

V koalici stále nepanuje shoda na růstu platu poslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny

Sociální demokraté budou naopak hlasovat jen pro vlastní návrh, který chce zavést automatický výpočet navázaný na výši průměrného platu. Podle něj by příští rok stouply mzdy zákonodárců asi o tři procenta.

Závěrečné schvalování novely zákona o platech ústavních činitelů čeká poslance v pátek. Ve hře bude několik pozměňovacích návrhů, kromě lidoveckého a sociálnědemokratického varianta růstu o 14,4 procenta, na které se shodly sněmovní výbory. S tou ale nesouhlasí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ani prezident Miloš Zeman, který by takovou variantu vetoval. Původní vládní návrh počítá s jednoprocentním růstem pro příští rok. Úsvit navrhuje zmrazení platů na čtyři roky.

Poslanci ANO prý nepotřevují závazné hlasování

„Poslanci ČSSD podpoří návrh Jana Hamáčka a nepodpoří žádný jiný pozměňovací návrh. Hlasování bude závazné," řekl novinářům po jednání klubu ČSSD jeho šéf Roman Sklenák. Při páteční schůzi bude zřejmě důležitá také procedura schvalování. „Byli bychom rádi, kdyby se právě návrh Jana Hamáčka hlasoval jako první," poznamenal Sklenák s tím, že se pokusí domluvit i s ostatními koaličními partnery.

Ti už však dali najevo odlišný postoj, pokud jde o výběr mezi návrhy. „Jednomyslně jsme se rozhodli, že podpoříme návrh KDU-ČSL s tím, že budeme v roce 2015 hledat systémové řešení," uvedl po jednání klubu ANO jeho předseda Jaroslav Faltýnek. „Naše poslance jsme nemuseli zavazovat k jednotnému hlasování, všichni jsou pro návrh lidovců," poznamenal také.

Pokud nebude od ledna účinná žádná úprava platového zákona, mzdy politiků vzrostou po několikaletém zmrazení automaticky o 26 procent.

Automatický výpočet platů

Koalice o úpravě zákona jednala bez jasného výsledku opakovaně. Lidovci v tomto týdnu navrhli zmrazit platy ústavních činitelů pro příští rok. Měla by podle nich vzniknout skupina, která by navrhla nový systém výpočtu mezd. Pro lidovecký návrh by se v pátek podle informací ze sněmovny mohli vyslovit také poslanci hnutí Úsvit nebo komunistů, kteří o věci chtějí ještě jednat.

Hamáček chce zavést automatický výpočet platů v návaznosti na průměrný plat v nepodnikatelské sféře. Jeho návrh by znamenal, že příští rok by stoupl základní plat poslance a senátora bez náhrad podle výpočtu ČTK o 1700 korun na 57.600 korun. Návrh předpokládá, že příští rok se budou platy politiků vypočítávat ze základny ve výši 2,25násobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře za minulý rok. Další dva roky by se koeficient zvyšoval vždy o desetinu, v roce 2018 by byl 2,5. Pak by se automaticky vrátil zřejmě na konečných 2,75.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …