V neděli začne zimní čas. Unavení voliči si o hodinu přispí

26.10.2013 6:59

Tuto neděli nastane zimní čas, ve 3:00 středoevropského letního času se měření času vrátí o 60 minut zpět na 2:00 času středoevropského. Evropa tak jako každoročně opustí na zhruba pět měsíců letní čas a vrátí se k astronomickému času. Přechody na středoevropský čas poslední říjnovou neděli a naopak na letní čas poslední březnovou neděli často vyvolávají diskuse o tom, zda jsou tyto změny zdravotně bezpečné a zda vůbec jsou k něčemu dobré.

V neděli začne zimní čas. Unavení voliči si o hodinu přispí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Lidé často argumentují tím, že jim časový posun působí zdravotní potíže. Podle psychologa Karla Humhala je to individuální, roli hraje počasí i zdravotní stav. Změnu snášejí hůře lidé chronicky nebo těžce nemocní a také senioři.

Lidé si na zimní čas budou zvykat až šest dnů

Podle Petera Šóše z Národního ústavu duševního zdraví si budou lidé na zimní čas zvykat až šest dnů, hrozí poruchy spánku a také více infarktů. V období bezprostředně po změně může být také více pracovních úrazů, dopravních nehod a sebevražd. Příčinou je narušení tzv. cirkadiánního rytmu, což je přibližně čtyřiadvacetihodinový interval, v němž se střídají spánek a bdění. Posun hodin změní základní časový impuls, kterým je světlo, pro nastavení tohoto rytmu. Orgány těla mají vlastní vnitřní buněčné hodiny a nové načasování nějakou dobu trvá.

Dobrá zpráva podle Šóše je, že tělo se na tuto změnu dá připravit. Pro usnadnění přechodu vnitřních biologických hodin na zimní čas radí jít ve čtvrtek a v pátek spát a vstávat o 15 minut a v sobotu a v neděli o 30 minut později než obvykle. Radí také vystavit se po probuzení dennímu světlu, tedy jít ven na krátkou vycházku, a vyváženě posnídat. Pokud se přidá pár protahovacích cviků, klesne i tělesný stres z časového posunu.

Posun času měl uspořit elektřinu, to ale moc nefunguje

Původním záměrem změny času bylo lépe využít denního světla a ušetřit na svícení. Energetikové ale dávají odpůrcům letního času za pravdu. Střídání času se projevuje jen zanedbatelně a úspory elektřiny nepřináší. Větší vliv na spotřebu energie má počasí.

Ustálení času prosazují i někteří politici v europarlamentu. Aktuálně se proti střídání zimního a letního času chystá petice, která bude mít formu občanské iniciativy. Aby se jí zabývala Evropská komise, musí pod ní být milion podpisů. Cílem není zrušit letní čas, ale zastavit střídání času.

Jako první přišel v roce 1784 s návrhem zavést letní čas zřejmě Američan Benjamin Franklin. V českých zemích byl zaveden za první světové války v letech 1915 a 1916, vrátil se za druhé světové války v roce 1940 a využíval se do roku 1949. Obnovil se v roce 1979 v důsledku ropné krize a energetických problémů. V tehdejších státech EU byl přitom již od roku 1976. V tuzemsku trval letní čas až do roku 1995 šest měsíců, od roku 1996 se ČR přidala ke zvyklostem EU a letní čas prodloužila na sedm měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…