V německé vládě to pořádně vře. Merkelová znovu pod těžkou palbou kvůli uprchlíkům

09.11.2015 20:38

V německé spolkové vládě to vře. Kvůli uprchlické krizi se dostali do sporu německá kancléřka Angela Merkelová a spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziere. Ačkoli jsou oba politici členy Křesťanské demokracie (CDU), podle všeho se neshodnou, jak dál v otázce slučování uprchlických rodin.

V německé vládě to pořádně vře. Merkelová znovu pod těžkou palbou kvůli uprchlíkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière se podle informací serveru v minulém týdnu obrátil na Spolkový úřad pro migraci a apeloval na jeho pracovníky, aby neudělovali azyl každému, ale více zkoumali, zda žadatel skutečně pochází ze Sýrie. Úředníci by také měli zvážit možnost udílet dočasný status uprchlíka, který by se po roce znovu vyhodnocoval. Pokud by se ukázalo, že v rodné zemi běžence už panuje klid a mír, mohl by být vyzván k tomu, aby se vrátil domů.

Maizière se prý také vyjádřil v tom smyslu, že politika slučování rodin bude ukončena. Na zmíněný úřad se však obrátil bez toho, aby to předem zkonzultoval s kancléřkou Merkelovou. A nezdá se, že by se příliš bál obcházet svou šéfku.

Celý text v němčině najdete zde

Tiskový mluvčí kancléřky k politickému faux pas poznamenal, že se ministr vnitra i tak těší důvěře kancléřky. Postup ministra se však nelíbí předsedovi německé sociální demokracie Sigmaru Gabrielovi, toho času také vicekancléři. Maizière si prý z jeho nevole mnoho nedělá. Nikdo prý nemůže čekat, že se němečtí křesťanští demokraté a sociální demokraté ve všem shodnou.

Maizière ostatně není prvním politikem CDU, který říká, že je třeba přehodnotit počínání německé vlády, pokud jde o uprchlickou krizi. Také předseda CDU ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko Armin Laschet  Merkelové vzkázal, že si CDU musí ujasnit, jak dál v uprchlické krizi. „Musíme si promluvit o tom, jaké uprchlíky budeme přijímat, v jakém množství a jak upravíme politiku slučování rodin,“ poznamenal. Člen předsednictva CDU Jens Spahn poznamenal, že diskuse o omezení slučování rodin je legitimní.

Připomeňme, že politika slučování rodin spočívá v tom, že uprchlík, který získá v Německu azyl, může následně žádat o to, aby se téhož privilegia dostalo i jeho rodině, která může zatím zůstávat v zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…