V pohraničí prý nejde žít. Praha se musí připravit na nápor imigrantů

27.02.2012 8:37

PŘÍBĚH Někteří Valaši si hrdě nalepí na auto samolepku s názvem: Nejsem Pražák, jiní naopak do „ráje Čechů“ spěchají. Ten druhý případ je Daniela Cibulcová, přítelkyně herce Davida Suchařípy. Je to sympatická holka z Valašska, která se ráda směje. V Praze ji to na čas přešlo.

V pohraničí prý nejde žít. Praha se musí připravit na nápor imigrantů
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Pražský hrad

„Měla jsem práci měsíc a půl, ale moc peněz jsem nevydělala. Ale ráda bych s nimi dál spolupracovala. Všichni si myslí, že v Praze najdou práci lehce, není to tak jednoduché. Všude se řeší nedostatek peněz, navíc tu musíte mít ostré lokty a být dravější,“ podotkla Cibulcová pro ParlamentníListy.cz.


V Rožnově pod Radhoštěm, odkud loni na podzim odešla, byla zaměstnaná v místní kulturní agentuře. „Měla jsem v Rožnově stabilní plat. Byla jsem zvyklá na týmovou práci. Teď už pracuji na živnostenský list, takže si musím platit sociální a zdravotní. Musím se postarat sama o sebe. Co si vydělám, to mám. A když ne, tak nemám nic. Je pravda, že jsem v Rožnově měla štěstí a pracovní místo našla. Nevím, co jiného bych tam dělala,“ upozornila Cibulcová. A v tom má pravdu, nezaměstnanost v Rožnově překročila aktuálně deset procent. Cibulcová věří, že se i v hlavním městě nakonec dobře uplatní, příležitostí je tu daleko víc. Zpátky do Rožnova se vracet nechce. „To ne, tam se vrátím až na důchod,“ říká s nadsázkou.  

Více příběhů ZDE

Z Valašska odešla kvůli synovi a za přítelem

K odstěhování do Prahy ji přiměl syn Filip, dostal se tu na střední školu a tak se přestěhovala s ním. Zároveň teď může žít se svým dlouholetým přítelem. Ten totiž za ní na Valašsko jezdil šest let, teď už nemusí. V divadle se Davidu Suchařípovi prý daří dobře. „Teď chystají s Jirkou Langmajerem v únoru premiéru. Hraje v divadlech a dost další práce mu se rýsuje,“ podotkla Cibulcová. Sama zůstává v pohodě a její přítel ji prý živit muset nebude. Zatím se jí v Praze líbí. „Je tu dost takových „naplavenin“ z Moravy a většině se daří dobře. Takže se nebojím. Práci si najdu. Bulvár nás neobtěžuje. Nikoho nepobuřujeme výtržnostmi a žijeme normální život,“ uvedla Cibulcová.

Zlínský kraj ztrácí stovky obyvatel ročně

Za posledních deset let přišel Zlínský kraj o víc než čtyři a půl tisíce lidí. Situace se stále zhoršuje. Z „pohraničí“ se lidé stěhují jinam. Proč? Vysoká nezaměstnanost, nedostatek pracovních příležitostí, nízké platy a drahé bydlení. Ve srovnání s Prahou, kde je nezaměstnanost poloviční, se opravdu pro spousty místních lidí zdá hlavní město jako ideální místo k životu. „Lidé žijí tam, kde mají práci a bydlení. Věřím, že se i u nás situace zlepší. Teď přichází nové firmy, které nabídnou dalších dvě stě pracovních míst,“ upozornil Václav Mikušek, starosta Rožnova.

Nezaměstnanost překročila republikový průměr

V průběhu měsíce ledna stoupla ve Zlínském kraji míra nezaměstnanosti na 9,74 procenta, tedy nad republikový průměr. A výhled do budoucna dobře nevypadá. Podle odborníků se v letošním roce statistiky nezaměstnanosti zlepšovat příliš nebudou. Propouštění bude kvůli intenzivnějšímu pronikání dluhové krize do ekonomiky pokračovat. Dá se proto očekávat, že Zlínský kraj bude přicházet o další a další obyvatele. „Pořád se máme lépe než dalších devadesát procent lidí na zemi. Byl bych rád, kdyby lidé mysleli i pozitivně,“ uvedl před časem Petr Gazdík, poslanec za TOP 09 pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…