V pondělí se má sejít demonstrace proti vyhození ČT do povětří. Proboha, ale já nic takového dělat nechci, chytá se za hlavu Petr Štěpánek

28.09.2018 18:28

Do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) kandiduje její bývalý člen Petr Štěpánek za hnutí ANO. To spustilo vlnu kritky, jelikož podle některých názorů si u rady stěžuje na Českou televizi, kterou chce zničit. Jako reakci na tato obvinění proto na sociální síť sepsal jasnou odpověď, v níž vysvětluje, že rozhodně nechce zničit naši mediální scénu, speciálně Českou televizi. „Mým programem je svoboda,“ říká Štěpánek, podle něhož by se mělo dát více svobody privátním televizím a rádiím a ty veřejnoprávní by se měly otevřít i pro jiné názorové proudy.

V pondělí se má sejít demonstrace proti vyhození ČT do povětří. Proboha, ale já nic takového dělat nechci, chytá se za hlavu Petr Štěpánek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Štěpánek

Nominaci bývalého člena ODS Petra Štěpánka, který byl v minulosti členem i místopředsedou RRTV, odsoudili hlavně zástupci šestice iniciativ a profesních svazů, mezi nimi předsedové Syndikátu novinářů Adam Černý, Českého centra PEN klubu Jiří Dědeček a Českého filmového a televizního svazu FITES Martin Vadas. Vyjádřili obavy v souvislosti s tím, že Štěpánek se podle nich „netají svojí snahou o zničení České televize“.

Jeho facebookový příspěvek nese název „Milion chvilek pro demagogii“ a hned v jeho úvodu považoval Štěpánek za potřebné připomenout fakt, že veřejnoprávní média, tedy Česká televize a Český rozhlas, jsou zřízena zákonem. O jejich existenci či neexistenci se rozhoduje v Parlamentu, nikoli v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. „Za svoji činnost se Česká televize zodpovídá Radě České televize, nikoli Radě pro vysílání,“ zdůraznil Štěpánek.

V rámci své mediální osvěty také připomněl, že generálního ředitele České televize volí Rada České televize, nikoli Rada pro vysílání. Příblížil, že Rada pro rozhlasové a televizní vysílání je orgán státní správy, jenž uděluje vysílací licence privátním subjektům a dohlíží na dodržování zákonnosti ve vysílání. Pod jeho dohled spadají všechny televize a rádia. Česká televize je podle jeho slov z tohoto pohledu pouze jedním z mnoha subjektů.

V souvislosti s tím Štěpánek kladl důraz na to, že Rada pro vysílání dohlíží na pouze to, co se objeví či zazní na obrazovce, respektive v éteru, nikoli na to, co se děje za obrazovkou, třeba na Kavčích horách. Od toho tu jsou jiní. „Já jsem nominován do Rady pro vysílání. Rada má 13 členů, o všem se hlasuje a vždy rozhoduje většina,“ vzkázal Štěpánek svým kritkům.

Poré se přesunul k svému nedávno zveřejněnému názoru, že „Českou televizi by bylo nejlépe podminovat a srovnat se zemí“. Pravě tato jeho slova vyvolala bouřlivé reakce hovořící o tom, že v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání takový člověk nemá co pohledávat. „‚Českou televizi podminovat a zmáčnout čudlík,‘ povzdechl jsem si nedávno na facebooku na závěr dalšího z bezmocných výkřiků nad jednostranností České televize, přidal ještě indiánské ‚Howgh!‘ a připojil smajlíka,“ zmínil význam svých slov Štěpánek s tím, že to nebylo poprvé. Jindy prý ještě pro jistotu doplnil speciální poznámku pro retardované čtenáře: Pozor, nadsázka!

V odezvě na Štěpánkovo vyjadřování vůči veřejnoprávní televizi nyní neziskovka s názvem Milion chvilek pro demokracii na protest proti jeho nominaci do RRTV svolává demonstraci nazvanou „Protest proti vyhození České televize do povětří“. „Fakt to není fejk! Prý chci zničit naši mediální scénu a speciálně Českou televizi. A skutečnost? Mým programem je svoboda. Říkám: Dejme více svobody privátním televizím a rádiím a ty veřejnoprávní otevřme i pro jiné názorové proudy,“ vysvětloval Štěpánek.

Kdyby hloupost nadnášela, budou svazáci z uskupení Milion chvilek pro demokracii zřejmě levitovat, povzdechl si následně. „A spolu s nimi všechny ovce, které mají natolik vymyté makovice, že ztratily schopnost používat hlavu, pročež stačí zavelet a ony se odeberou hromadně bečet na nějaké shromaždiště,“ doplnil Štepánek a upřesnil, že se tedy v pondělí svolávají na Malostranské náměstí, aby protestovali proti něčemu, co nechce, a ani kdyby chtěl, nemůže to udělat, a zároveň ho ve svém svatém zápalu ostouzejí za věci, které nikdy neudělal, nespáchal ani nezavinil.

„Tohle prostě nevymyslíš! Slovem: koncentrovaná demagogie, podpásová argumentace, hrubý nátlak na poslance, nejnižší lidské vlastnosti na pochodu. Možná se měli přejmenovat na Milion chvilek pro demagogii,“ poznamenal a doplnil, že tihle novodobí totalitáři vyznávají pouze svůj vlastní pohled na svět a ostatním chtějí zavřít ústa. „Rádi se také odvolávají na Václava Havla. Jeho nejznámější heslo ovšem poněkud inovovali: Lež a nenávist musí zvítězit nad pravdou a láskou!“ napsal na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…