V pondělí startuje kurzarbeit po Česku. Podpoří zejména menší podniky

16.09.2012 15:37

V pondělí začíná česká verze kurzarbeitu, jakožto jedno z vládních protikrizových opatření. Stát bude podporovat některé firmy, aby kvůli nedostatku zakázek nemusely propouštět svoje zaměstnance. Server iHNed.cz přinesl přehled toho, jak bude kurzarbeit v České republice vypadat.

V pondělí startuje kurzarbeit po Česku. Podpoří zejména menší podniky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tunel Blanka

Kritériem pro to, aby měla firma šanci dostat od státu peníze, je, že musí prokázat šanci na přežití, musí být důležitá pro svůj region a vzdělávací kurzy jejich zaměstnanců nesmí být účelově předražené.

Český kurzarbeit bude fungovat na principu rekvalifikace. Firma, která by kvůli nedostatku zakázek musela propustit svoje zaměstnance, může požádat o pomoc stát. Pokud ten žádosti vyhoví, zaplatí rekvalifikační kurz i plat zaměstnance po dobu, kdy se bude vzdělávat. Nejdéle pak po dobu šesti měsíců.

Podpora menších a stredních podniků

Projekt, který poběží do roku 2014, bude stát 800 milionů korun z evropských fondů. Podmínky nahrávají středním a menším firmám. Ty mohou získat na proplacení rekvalifikačních kurzů více než velké společnosti. Nárok na podporu nemají pražské podniky, protože hlavní město nepatří mezi podporované regiony.

"Nejdůležitější je, aby kurzy, které firmy v žádosti o dotaci navrhnou, nebyly účelově předražené a měly význam pro budoucnost zaměstnance," říká Jiří Vaňásek z ministerstva práce a sociálních věcí.

O dotacích budou rozhodovat krajské pobočky Úřadu práce. Při rozhodování o udělení dotace budou úřady hodnotit také to, jak si firma vede na regionálním trhu práce a jaké jsou její šance na obnovu výroby v plné šíři do šesti měsíců.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …