V případě nominace Jourové vyhrála Česká republika, prohlásil Faltýnek

21.07.2014 22:30

Kandidátkou České republiky na eurokomisařku bude ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO). Vláda se na tom shodla v pondělí. V pořadu Události, komentáře se k tomu vyjádřili předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a místopředseda ODS Martin Kupka.

V případě nominace Jourové vyhrála Česká republika, prohlásil Faltýnek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně a poslankyně Věra Jourová

Faltýnek připustil, že se vše mohlo dojednat dříve. Ocenil ale, že se podařilo dosáhnout dohody.

V tomto případě vyhrála Česká republika

„Dnešní jednání bylo poměrně konstruktivní a rychlé. Řešili jsme i služební zákon. Byl jsem překvapen, že tady máme možnost pozorovat historický okamžik, kdy sociální demokracie uznala, že větší šance má náš kandidát. A že to není výsledkem vnitrostranického boje, ale akceptovali kandidáta, který má šanci na nejlepší portfolio pro Českou republiku. Vyhrála v tomto případě Česká republika,“ myslí si Faltýnek.

Milan Štěch odmítl, že by nominace Jourové přišla na poslední chvíli. Prý není pozdě ani na vyjednávání o evropských resortech.

Jourová má jako žena větší šanci než by měl Mertlík

„Oba kandidáti, jak docent Mertlík tak Věra Jourová, byli velmi kvalitní. Ale uznávám, že vzhledem k tomu, že je tam málo žen kandidátek, tak má Jourová větší šanci. Nebylo by seriózní říkat, že by jeden z nich byl výrazně kvalitnější. Každý má své přednosti i slabiny,“ zhodnotil kandidáty o kterých vláda uvažovala.

Místopředseda ODS Martin Kupka zmínil, že vláda mohla vynést svou nominaci už před několika měsíci. Jourovou v pořadu Události, komentáře příliš nekritizoval. „Je to dominant České republiky a já nemám důvod ji shazovat. Ona má jistě zkušenosti,“ prohlásil Kupka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…