V případných volbách by nyní posílili pouze komunisté

13.12.2013 11:30

Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, zúčastnilo by se jich výrazně méně lidí, než tomu bylo v říjnových volbách. Volební výsledky jednotlivých stran by zůstaly víceméně stejné, polepšili by si pouze komunisté. Pravděpodobně je to ale způsobeno nižší voličskou účastí, voliči KSČM patří totiž mezi nejdisciplinovanější. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury ppm factum research.

V případných volbách by nyní posílili pouze komunisté
Foto: Daniela Černá
Popisek: Volební hesla KSČM

Volební model agentury ukazuje, jak by volby dopadly, kdyby se konaly v době dotazování. To probíhalo v době mezi 28. listopadem a 10. prosincem na reprezentativním vzorku 973 občanů ČR ve věku od 18 let. Zadavatelem výzkumu je sama agentura ppm factum research.

Z výzkumu vyplývá, že voleb do sněmovny by se na začátku prosince zúčastnilo pouhých 47 % oprávněných voličů. Naproti tomu říjnových sněmovních voleb se zúčastnilo 59,5 % oprávněných voličů.

Do sněmovny by se pravděpodobně dostalo šest stejných politických stran: ČSSD by získala 19,9 %, ANO 19,2 %, KSČM 17,1 %, TOP 09 12,5 %, ODS 6,7 %, Úsvit přímé demokracie 6,5 % a KDU-ČSL 6,9 %.

Poměrně velké procento - 11,2 % hlasů – by propadlo, neboť by byly odevzdané stranám pod pětiprocentní hranicí. Pod ní zůstává Česká pirátská strana (3,8 %) a Strana zelených (2,7 %). Ostatní strany by nepřekročily 2 % podpory voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hurá, Koudelka povýšil. Radost v TOP 09. Ale pak zaznělo: „Hvězdy nejsou zadarmo.“

19:00 Hurá, Koudelka povýšil. Radost v TOP 09. Ale pak zaznělo: „Hvězdy nejsou zadarmo.“

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka po roce opět povýšil. Ve středu jej pre…