V protikorupční boj této vlády už nikdo nevěří, tvrdí poslanec

13.06.2013 22:33

Ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize debatovali o aktuálním zátahu policie nejen na Úřadu vlády ČR místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček a předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Podle Hamáčka musí premiér, pokud se obvinění jeho spolupracovníků ukážou jako zásadní, odejít - a pokud policie nemá dostatek důkazů, hrozí, že se utrhla ze řetězu a pak musí premiér také odejít.

V protikorupční boj této vlády už nikdo nevěří, tvrdí poslanec
Foto: Redakce
Popisek: Jan Hamáček

Jan Hamáček (ČSSD) je přesvědčen, že v protikorupční tah na branku u vlády premiéra Petra Nečase (ODS) už nikdo nevěří. Takto ostré prohlášení pronesl i navzdory tomu, že zatím policie nesdělila příliš mnoho informací.

Jak je na tom policie

„Já jsem přesvědčen, že tomu už nikdo nevěří. Po této kauze myslím, že už nenajdeme nikoho, kdo by věřil, že je tato vláda protikorupční,“ poznamenal Hamáček. Gazdík ale oponoval, že informací máme zatím příliš málo. Podle předsedy STAN existují dva scénáře. Buď je pravda, že tato vláda policii uvolnila ruce a policie koná, což je dobře, nebo koná, aniž by měla dostatek důkazů, což by byl problém. „Informací je teď příliš málo, abychom hodnotili, zda se tam odehrála korupce nebo ne,“ zdůraznil Gazdík.

Hamáček k tomu poznamenal, že by měl premiér Petr Nečas opustit svůj post i v případě, že policie nebude mít svůj postup dostatečně podložen. Pak by to totiž znamenalo, že premiér nese odpovědnost za její případné „utržení ze řetězu“. Hamáček však opakovaně zdůraznil, že policie má vše jasně podloženo.

Obrovským problémem by podle Hamáčka bylo, kdyby byl opravdu zadržen či obviněn šéf Vojenského zpravodajství. „Jak se na to asi dívají v NATO?“ položil si otázku Hamáček s tím, že by třeba hrozilo ohrožení bezpečnosti státu.

Situace je vážná, ale ne zoufalá, míní Peake

Ve stejném duchu se vyjádřila také vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM), která v pořadu také vystoupila. Důvěru v činnost policie má také Petr Gazdík. Ale pokud mají koaliční poslanci takovou důvěru v práci policie, co se bude podle nich dít v příštích hodinách?

Podle Peake je možných řešení několik, od předčasných voleb až po změny uvnitř nejsilnější vládní strany. „Situace je vážná, ale není zoufalá,“ uvedla také Peake. V této souvislosti také připomněla, že to byla právě tato vláda, která provedla v justici a policii takové změny, které kriminalistům rozvázaly ruce. Zároveň však odmítla tvrzení, že by se tato vláda stala obětí vlastních opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…