V rozvědce byl dlouho. Teď říká: Spojenci nám nepomohli. Kvůli Zemanovi a Benešové!

28.05.2021 16:32

Bývalý zpravodajský důstojník a pedagog CEVRO Jan Paďourek se na webu The Conservative zamýšlí nad vztahy České republiky a Ruska. Prezident Zeman je podle něj představitel populistické a egoistické politiky. Reakce vlády na Vrbětice dle něho vyřešila jak přeplnenou ruskou ambasádu, tak Dukovany a Sputnik. Vysvětlil také, proč se nám proti Rusům nedostalo větší podpory od našich západních spojenců. Může za to prý ministryně Benešová i Miloš Zeman.

V rozvědce byl dlouho. Teď říká: Spojenci nám nepomohli. Kvůli Zemanovi a Benešové!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milion chvilek zorganizovalo protest před ruskou ambasádou v reakci na poslední zprávy o výbuchu ve Vrběticích

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14839 lidí
Úspěšná integrace České republiky do NATO podle Paďourka nezbavila naši zemi rozporuplného vztahu k Rusku. Je to údajně dle jeho názoru celé řady předních politiků, kteří prý svou egoistickou a populistickou politikou rozdělovali společnost. Takovým politikem je například prezident Miloš Zeman, jehož náklonnost k Číně a Rusku je prý nejlepším příkladem, říká. „Česká politika vůči Rusku často nepůsobila sebevědomě a fakticky ilustrovala totální roztříštěnost české zahraniční politiky realizované v trojúhelníku Černínský palác – Hrad – Strakova akademie. Každá strana této mocenské struktury však často uplatňovala úplně odlišný druh své vlastní politiky vůči Rusku,“ píše Paďourek.

Tato situace se pak dle něho změnila 17. dubna, kdy premiér Babiš a ministr Hamáček oznámili, že ruské tajné služby zaútočily na Českou republiku. „Razance a rozsah opatření, použitých českou vládou jako odpověď na ruský nepřátelský čin, braly dech a během krátkého okamžiku se vyřešilo několik dříve neřešitelných problémů: nadlimitní stavy ruských diplomatických zastoupení v České republice, kolizní účast ruského Rosatomu v tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany nebo nákup Evropskou lékovou agenturou neschválené vakcíny Sputnik V,“ domnívá se Paďourek.

Bývalý zpravodajec si také myslí, že větší podpory od našich západních a zejména evropských spojenců se nám nedostalo kvůli prezidentu Zemanovi a ministryni spravedlnosti Marii Benešové, která svým tvrzením, že existuje několik vyšetřovacích verzí vrbětického incidentu, prý shodila a znevěrohodnila celou vládu.

„Příběh málo pochopitelné cesty ministra Jana Hamáčka do Moskvy, který následoval, a především Hamáčkova neschopnost tuto otázku věrohodně vysvětit, posunul veřejnou debatu do zcela jiných rovin. Ta tam se odporoučela celonárodní politická shoda, začal nesmiřitelný politický boj, umocněný blížícími se říjnovými parlamentními volbami,“ píše Paďourek s tím, že zcela zapadla diskuse a snaha o novou definici česko-ruských vztahů.

Vrbětická kauza byla dle Paďourka možností podívat se pravdě do očí a narovnat pokřivené vztahy s Ruskem. „Můžeme definitivně ukončit dobu, jež byla v minulosti definována nerovnými vztahy vazala a dominanta, tj. bývalého Československa a Sovětského svazu. Některé aspekty tohoto nerovného vztahu totiž nadále přesahují i do současnosti.“

Definování českých vztahů s Ruskem by ale nemělo být pouze úkolem vlády. Paďourek se domnívá, že by se do této nové veřejné debaty měla zapojit i „kompletní demokratická opozice“. Nynější stav, kdy jsou k diskusi nad zahraniční politikou zváni jen vybraní členové establishmentu, je podle něj neúnosný. „Jen tak bude Česká republika čitelnou a respektovanou zemí. V kauze s Ruskem byl zatím učiněn jen první tah. Aby mělo toto úsilí smysl, je nutné v rošádě dále pokračovat a dovést věci tam, kam by být dovedeny měly,“ uvádí v závěru úvahy Paďourek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…