V této oblasti Rusové Američanům zle zatápějí. Vzpamatuj se, Obamo, píše vlivný think tank

10.04.2015 18:59

Americký think tank Atlantic Council upozorňuje na množící se útoky ruských hackerů pravděpodobně podporovaných samotným Kremlem. Obamova administrativa by prý měla promptně stanovit jasnou strategii boje proti vnějším útokům v oblasti kyberprostoru.

V této oblasti Rusové Američanům zle zatápějí. Vzpamatuj se, Obamo, píše vlivný think tank
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Předevčírem CNN informovala o tom, že se v posledních měsících ruští hackeři několikrát dostali do počítačových sítí amerického ministerstva vnitra a dokonce i do Bílého domu. Získali tak například přístup do neveřejného prezidentova pracovního rozvrhu, což je přesně ten typ informací, o které se zajímají zahraniční zpravodajské služby. Bílý dům se později celou záležitost snažil zlehčovat, ale podle zdrojů televize NBC mají celou událost na svědomí skutečně ruští hackeři. „Nepochybuji o tom, že Rusové i Číňané sledují všechny sítě v Bílém domě,“ cituje americký think tank vyjádření bývalého vysoce postaveného úředníka v FBI Shawna Henryho.

Všeobecně mají experti zato, že Rusko je v oblasti kybernetického prostoru schopnějším protivníkem než Čína. „Stačí připomenout kybernetické útoky na Estonsko před osmi lety a Rusko v tomto ohledu zvýšilo své aktivity zejména od konfliktu s Gruzií v roce 2008. Nedávno se Rusko pokoušelo narušovat komunikační systémy na Ukrajině s cílem oslabit ukrajinské úřady. NATO si je ostatně těchto skutečností vědomo a uznává, že je nutné je řešit,“ zmiňují autoři textu Cilluffo a Cardash. Ruští hackeři jsou schopni napáchat větší škody než klasičtí špioni. Dokázali již mnohokrát proniknout do počítačových sítí spojených s utajenými výzkumy a národní kontrarozvědka je označuje za dlouhodobou strategickou hrozbu pro Spojené státy.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Kybernetické útoky jsou podle obou autorů součástí hybridní války, která v jiné podobě pokračuje na Ukrajině. „Kyberprostor bychom měli z hlediska obranné strategie začít vnímat stejně jako území, moře či vzduch. Rusko již v případě Pobaltí a Ukrajiny mnohokrát ukázalo, že útokům v kyberprostoru věnuje mimořádné úsilí. Je nutné se zaměřit na strategii a taktiku, kterými budeme reagovat na útoky našich protivníků. Americká vláda by měla rovněž na tuto oblast zaměřit více pozornosti. Je zřejmé, že kybernetickým útokům nelze předcházet, ale je možné se na ně lépe připravit,“ konstatuje americký think tank.  

„Důkazů o účasti Ruska v hackerských aktivitách po celém světě existuje skutečně spousta. Za zmínku jistě stojí akce nazvaná Dračí let či Yeti, v rámci které byl prostřednictvím zavirovaného softwaru narušen chod v mnoha energetických a průmyslových podnicích. Operace probíhá od roku 2010 a není pochyb o tom, že ji mají na svědomí ruským státem finančně i politicky podporovaní profesionální hackeři,“ konstatují autoři textu a odkazují na nový americký zákon, který umožňuje uvalení sankcí na osoby zodpovědné za kybernetické útoky. „Kromě toho by měl Kongres podpořit legislativu spojenou se sdílením informací mezi veřejným a soukromým sektorem. V první řadě by však Obamova administrativa měla stanovit jasnou kyberstrategii, která by měla zahrnovat spolupráci s našimi spojenci,“ vyzývají autoři článku. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…