VIDEO Ani jednoho migranta, to jsem řekl. Andrej Babiš po jednání s premiérem Itálie

28.08.2018 15:38

Premiér Andrej Babiš (ANO) se postavil před novináře a prozradil jim své dojmy a závěry ze schůzky s italským premiérem Contem. Italský premiér prý od svého českého protějšku slyšel, že Česko nepřijme ani jediného migranta. Italský předseda vlády má prý pro toto stanovisko pochopení.

VIDEO Ani jednoho migranta, to jsem řekl. Andrej Babiš po jednání s premiérem Itálie
Foto: Úřad vlády ČR
Popisek: Premiér Andrej Babiš v Itálii a na Maltě jednal o migraci

Je tu konec srpna a přiblížila se mnohokrát avizovaná schůzka českého premiéra Andreje Babiše s italským premiérem Giuseppem Contem. Po jejím skončení premiér předstoupil před novináře a sdělil jim, že ani o milimetr neuhne ze svého stanoviska a nepřijme do Česka ani jednoho migranta.

„Nejdůležitější je Libye. My jsme si vyměnili informace s Itálií. Jedná s Libyí a tam situace není jednoduchá. Tam dnes zachytává až 85 procent migrantů libyjská pobřežní stráž. Dozvěděl jsem se zajímavé věci, např. to, že uprchlíci platí za cestu dva tisíce až pět tisíc dolarů, ale ti pašeráci neobchodují jen s lidmi, ale i s ropou,“ poznamenal Babiš. Jeho vystoupení na sociální síti Facebook sdílela TV Prima.

„Slyšel od vás pan premiér Conte, že Česká republika nepřijme ani jednoho migranta?“ zeptala se poté jedna z novinářek. „Ano, slyšel to ode mě, byli u toho i kolegové. A on to chápe,“ zdůraznil Babiš.

Babiš se kromě migrační krize věnoval i rozpočtu EU na další finanční sedmileté období. Vůči návrhu byl poměrně kritický, a to zvláště k nárůstu počtu peněz určených na bruselskou administrativu. Sluší se však dodat, že jako premiér v české státní správě hodlá i nadále zvedat platy.

„Já jsem analyzoval velice detailně evropský rozpočet a ten se mi vůbec nelíbí,“ zdůraznil Babiš s tím, že tento rozpočet počítá s obrovským nárůstem peněz určených na úředníky, ale nejen to. „Je tam nový program společné obrany, který stoupá ze dvou miliard na 27,“ pokračoval Babiš. Peníze navíc by měl dostat i evropský Frontex a český premiér by rád věděl, jak budou využity.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …