VIDEO „Chrápal a fotil se s policajty, blázen Matovič.“ Slovensko ve varu

22.07.2020 20:53

Slovenský opoziční lídr Robert Fico (Směr-SD) se na tiskové konferenci ostře pustil do premiéra Igora Matoviče (OLaNo). Ten podle něj po příjezdu ze summitu EU vyhlašoval zcela nesmyslná čísla, která navíc převzala všechna slovenská média. „Buď chrápal, nebo se věnoval jiným činnostem, vozil se na motorce nebo se fotil s policajty,“ prohlásil Fico k Matovičově pobytu v Bruselu.

VIDEO „Chrápal a fotil se s policajty, blázen Matovič.“ Slovensko ve varu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý premiér Slovenska Robert Fico

„Myslím si, že média by se měla stydět, že po Slovensku šíří takové lži,“ spustil Robert Fico na tiskové konferenci s tím, že Matovičem uvedená částka pro Slovensko je ve skutečnosti úplně jiná, než se uvádí.

Anketa

Jak hodnotit Ludvíka Svobodu coby osobnost českých dějin?

96%
hlasovalo: 22633 lidí

Fico upozorňuje, že Matovič dal dohromady dva nesouvisející údaje. „Máme tu rozpočet EU na roky 2021 až 2027, ze kterého nám půjde 18,4 miliardy euro. To je běžný, normální rozpočet, který také počítá s tím, že Slovensko do rozpočtu dá téměř osm miliard eur,“ počítal Fico, že čistý zisk tak bude pro Slovensko jen deset miliard eur.

„A pak je tu druhý nástroj, to je fond na obnovu po koronavirové pandemii. A z toho může Slovensko čerpat 7,5 miliardy eur. Takže to, že se Matovič slavně fotí na náměstí u večeře s papírem plným nesmyslných sum, je blbost,“ nebral si servítky Fico. „Navíc původně nám bylo přislíbeno osm miliard eur, takže nás Matovič okradl o 500 milionů. Buď chrápal, nebo se věnoval jiným činnostem, vozil se na motorce, nebo se fotil s policajty,“ prohlásil Fico.

Ale i na tuhle částku si bude muset brát Evropská komise podle Fica půjčku a Slovensko by za ni mělo zaplatit přes pět miliard eur. „Tak pojďte počítat se mnou, já jsem měl vždycky jedničku z matematiky, co tedy vlastně Slovensko dostane v letech 2021 až 2027. A nezajímají mě peníze ze starého rozpočtu, které ještě nebyly vyčerpané a které tam Matovič taky započítal,“ hřímal Fico.

„Ať počítám, jak počítám, Slovensko v letech 2021 až 2027 dostane ze dvou finančních nástrojů kolem 13 miliard eur. Přitom Deník N nebo Sme, který si myslí, že je nejchytřejší na světě, uvádí těch Matovičových 40 miliard, což je úplná hloupost,“ má jasno Fico. „Takže si to opravte, protože toto je neseriózní vůči lidem,“ podal si novináře Fico a dodal, že kdyby byla částka 43 miliard pravdivá, tak už ani nemusí nikdo chodit do práce.

Anketa

Líbí se vám finální podoba ,,záchranného plánu" EU za 750 miliard euro?

4%
96%
hlasovalo: 9204 lidí

Fico pokračoval ve svých propočtech i nadále, kdy si postěžoval, že Matovič do konečné sumy zahrnul i nesmyslnou částku 2,9 miliardy eur jako úspory za spolufinancování. „Pro vaši informaci, doteď jsme měli účast na spolufinancování při čerpání dotací z EU 15 % a nyní i přes nátlak Evropské komise to zůstalo na 15 %,“ nechápal Fico, kde Matovič vzal číslo 2,9 miliardy eur. „To je jako s jeho nákupem roušek, koupíme polovinu za vyšší cenu a ušetříme,“ rýpl si Fico.

„Matovič neopomněl do částky započítat také 6,8 miliardy eur z Fondu obnovy ve formě půjček. O ty ale určitě nebude velký zájem, protože je potřeba je v plné výši splatit. Navíc při hotovosti devět miliard eur, kterou má ministerstvo financí momentálně k dispozici, a nezkušenosti s přípravou projektů tyto půjčky vláda skoro určitě nevyužije,“ má jasno Fico.

Na čerpání dotací z EU bude podle Fica potřeba kvalitních projektů, které Matovičova vláda nebude schopná. „Mám špatný pocit, že jako země máme s Matovičem velký problém. V Bruselu místo rokování s partnery a hájení zájmů Slovenska jedl mušle, fotil se na motorce, řešil svoje seprané tričko a ponožky, fotil si jídlo a kelímky, které dostal při snídani. Bravo. Opravdu vzorná reprezentace Slovenska,“ nebral si servítky Fico.

„Ne Matovičova diplomová práce, ale neschopnost řídit Slovenskou republiku je skutečný důvod jeho aktuálního odvolávání,“ dodal Fico a připomněl kauzu Matovičovy opisované diplomové práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…