VIDEO Facka sem, facka tam? Nevadí. Děti dnes nemají žádné povinnosti. Nic nevydrží, říká dětský psycholog o výchově

23.07.2019 12:14 | Zprávy

Na přelomu roku v rozhovoru pro Regionální televizi mluvil psycholog, pedagog a lektor osobního rozvoje Marek Herman. Jeho slova stále kolují internetem a jsou oceňována souhlasnými reakcemi. „Byl to naprosto běžný model výchovy. Facka sem, facka tam, nikomu to nevadilo,“ to byla odpověď na jednu z mnoha otázek, kterou dostal. Rozhovor byl nabitý otázkami: Kam se řítíme, když se relativizuje tradiční rodina a když se děti vychovávají bezpohlavně? Kam vede příliš volná výchova dítěte? Mohou vůbec staré, příliš vzdělané matky vychovat kvalitního jedince? Co je vločková generace a proč mluvíme o poslední době jako o krizi otců? A jak z této situace ven?

VIDEO Facka sem, facka tam? Nevadí. Děti dnes nemají žádné povinnosti. Nic nevydrží, říká dětský psycholog o výchově
Foto: Repro Youtube
Popisek: Pedagog Marek Herman

V rozhovoru mluví známý český pedagog, lektor osobního rozvoje a psycholog Marek Herman. Marek Herman je absolventem Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity. Dále působil jako pedagog, rok pracoval pro Sorosovu nadaci Open Society Fund, a dokonce pracoval i pro tabákové či hazardní společnosti. Je též spoluzakladatelem projektu Začít spolu, který je zaměřený na výchovu dětí v mateřských školách. Ve svých vlastních seminářích se soustředí zejména na sebepoznání a výchovu dětí do šesti let.

Hned ze začátku dostává od moderátorky otázku, zda ví, kam se řítíme, když se rozpadá tradiční rodina, když je dokonce běžná praxe, že se děti vychovávají bezpohlavně. Na to Herman odpovídá, že neví, kam se řítíme, že to ale rozhodně jsou velmi nebezpečné výmysly.  Dále v rozhovoru pokračuje Marek Herman s tím, že dítě potřebuje mámu i tátu, dítě potřebuje v rodině mužský i ženský princip. Dále argumentuje, že již po dvou týdnech dítě ví, zda ho do náruče bere máma, či táta, podle čehož zapojuje různé svaly, miminko to pozná. „To nejlepší, co můžete pro dítě udělat, je to, když jste pevný pár, když držíte pohromadě, když jste máma s tátou,“ říká Herman. Dále představuje vločkovou generaci. „To jsou děti, které byly vychovány v bezpodmínkovém přijetí ze všech stran, ony nic nemusely, neměly žádné povinnosti... My se máme od nich učit; a dneska mají strašně nízký frustrační práh, to znamená, že každá malá drobnost se jich dotkne, rozhodí je, protože ony si myslí, že svět bude pro ně vždycky mateřský prs připravený dát jim všechno, na co ony si pomyslí. Velmi těžce zakládají rodiny, velmi těžce čelí jakémukoliv drobnému problému, nejsou na to zvyklí, nejsou na to vystavění, ty důsledky se potom projevují,“ vysvětluje Herman.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…