VIDEO „Fašisti! Ruská svině!“ Na Pražském majdanu se poprali Rusové s Ukrajinci. Létal svařák

26.11.2019 13:42

Konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem se přelil i do Čech. Zatím ovšem ve velmi mírné podobě oproti bojům na Ukrajině. Příznivci obou stran se střetli v neděli na pražském Staroměstském náměstí. „Přišli k našemu stánku s tím, že jsou z Doněcka,“ tvrdí promajdanští aktivisté. Jedna z nich prý dostala svařákem do obličeje. A zazněla obvinění z fašismu a slova o „Homo Sovieticus“.

VIDEO „Fašisti! Ruská svině!“ Na Pražském majdanu se poprali Rusové s Ukrajinci. Létal svařák
Foto: Repro Facebook
Popisek: Konflikt na Staroměstkém náměstí

Jak je známo, ukrajinský Majdan má své příznivce i v České republice. Jednou z podpůrných organizací je i zapsaný spolek „Pražský Majdan, z.s.“, který se definuje jako „nezisková organizace, podporující ukrajinskou nezávislost a svobodu“. Prý se zabývá nejen informováním české veřejnosti o dění na Ukrajině, ale má i humanitární projekty konkrétní pomoci. „Najdete nás každou neděli na pražském Staroměstském náměstí od 13 do 19 hodin,“ píší aktivisté na svém facebookovém profilu.

Anketa

Byl Václav Klaus st. dobrý prezident?

35%
65%
hlasovalo: 11825 lidí

Jak se zdá, někdo aktivisty a jejich petiční stánek skutečně našel, ale nikoliv k potěšení přítomných. „24. 11. 2019 – Praha, Staroměstské náměstí. RUSOVÉ NAPADLI FYZICKY ČECHY A UKRAJINCE,“ tvrdí aktivisté.

„Dnes 24. 11. 2019 jsme na petičním stánku Pražského Majdanu zažili tvrdý fyzický útok skupiny asi pěti ‚Sovětů‘. Nejprve přišli k našemu stánku s tím, že jsou z Doněcka. Žili tam za Sovětského svazu, kdy to byla ‚normální země‘. Počátkem devadesátých let se odstěhovali do Prahy. Po krátké slovní výměně došlo k dost tvrdému fyzickému napadení. Jednoho majdanistu skupinka povalila. Jedné z majdanistek vychrstla Ruska svařené víno do obličeje. Starší ‚Sovět‘ útočil holí na všechny kolem. Všichni se vrhali po fotoaparátech a mobilních telefonech. Nadávali nám do fašistů. Pak rychle utekli,“ popisují událost. Z potyčky existuje záznam, který zveřejnili. Ve videu si strany vzájemně nadávají výrazy jako svině či ruská svině, objevila se také klasická ruská nadávka „durak“ a jsou slyšet výzvy k přivolání příslušníků policie.

Dotyční zveřejnili ještě jedno video, tentokrát z mobilu. „Toto byl počátek konfliktu. ‚Sověti‘ nám vyhrožovali zmlácením, tak jsme začali konfrontaci natáčet. Na videu je vidět, jak se nám pokoušeli vyrvat telefon z rukou. Jeden z majdanistů agresivní návštěvníky vyzval, aby pokračovali v chůzi, o žádnou fyzickou konfrontaci jsme nestáli,“ tvrdí pražští majdanisté.

„Významnou součástí slovníku jedinců ‚Homo Sovieticus‘ jsou urážky, takže od nich padla první ‚durak‘...

Prudké pohyby na videu v posledních pár vteřinách jsou důsledkem polití natáčející účastnice shromáždění svařeným vínem. Sami agresoři se na našem blogu vyslovili, že nás polili, protože jsme je natáčeli. Natáčení na veřejném místě, na ohlášeném shromáždění, je podle nás naprosto v pořádku. I kdyby ale natáčení v pořádku nemělo být, agresoři měli zavolat policii místo toho, aby se začali prát,“ mínili aktivisté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…