VIDEO Fekálie, žloutenka. Školili se tam, jak bojovat s policií. Bývalý žižkovský starosta prozrazuje o Klinice i věci, které jste asi raději nechtěli vědět

26.01.2019 16:29

Politici podlehli aktivistům a pod mediálním tlakem podporovali Kliniku, tedy nelegální obsazení budovy, která aktivistům nepatřila. V pořadu PL TV Horké téma to řekl bývalý starosta Prahy 3 a zastupitel této městské části za ODS Alexander Bellu. „Nás, kteří jsme upozorňovali, že jde o porušování zákona, označovali za zrůdy a monstra,“ uvádí s tím, že Babiš tehdy klinikáře podpořil na doporučení svých PR rádců, aniž by věděl, co dělá.

VIDEO Fekálie, žloutenka. Školili se tam, jak bojovat s policií. Bývalý žižkovský starosta prozrazuje o Klinice i věci, které jste asi raději nechtěli vědět
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Alexander Bellu v pořadu Horké téma

Problémy v lokalitě a ulici, kde fungovala Klinika, byly způsobeny od samého prvopočátku. Docházelo tam ke svévolnému zabírání chodníku, lidé se tam báli parkovat. Častokrát se v nočních hodinách konaly koncerty a otevřené ohně v centru Prahy. Nemluvě o tom, že od prvopočátku docházelo k hrubému porušování hygieny. A to v centru hlavního města. Byla tam tedy vysoká rizikovost žloutenky a dalších chorob, které se tam mohly šířit. Všechno jsme viděli během vyklízení, že tam měli kadibudku, která svou velikostí ani nedokázala obejmout to, co tam klinikáři za celou dobu fekáliemi zplodili.

Docházelo k samovolným úpravám budovy. Voda z okapů byla stažena dovnitř, aby s tím mohli umývat nádobí nebo mýt i sebe. Elektřina přivedená různými neprofesionálními způsoby. Bezesporu i další úpravy vnějších prostor a zdí. Přínos Kliniky tu prostě za ty roky nebyl. Nemluvě o tom, že Jeseniova ulice si musela bohužel i zvyknout na to, že tam často byly zásahy hasičů a policistů a zmizela původní pokojná atmosféra.

Tvrzení aktivistů, že v budově, která jim nepatří, dělají veřejně prospěšnou činnost, byla podle jeho slov snahou účelově obhájit skutečnost, že budovu nelegálně obsadili. „Byla to zástěrka. Měli to dost promyšlené. Nebyla to žádná oficiální organizace, nikdo za ně nemluví, všichni mluví za jednoho. Když mluvíte s jedním, tvrdí, že říká názor všech, ale na druhou stranu nevíte, kdo jsou to ti všichni. Velmi dobře měli promyšlenou strategii, jak hovořit s médii a veřejností. Na druhou stranu se tam konaly kurzy, jak prorážet policejní kordony, jak se chovat v krizových situacích, jak dobře stávkovat. Taktiku proti státu mají vymyšlenou detailně,“ konstatuje.

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 21073 lidí

Jak je možné, že problém s Klinikou trval tak dlouho a aktivisté budovu ilegálně obývali téměř pět let? Alexander Bellu míní, že tak daleko to nechali zajít politici. „Lidé, kteří nebyli zkušení a dostali se do politiky, třeba Andrej Babiš nebo primátorka Krnáčová, Piráti či Zelení nebo někteří členové TOP 09 zpočátku naskočili na to, že je to dobrá věc a je potřeba Klinice pomoci“.

„Tehdy došlo k něčemu výjimečnému, což bylo mimo jakýkoliv řád a zkušenost, že Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových dal vynuceně paní Virtové, co skupinu squatterů zastupovala, korunový pronájem té budovy na rok. Tím došlo ke zlegitimizování celé situace. Za normálních okolností by vám stát jako jednotlivci nic za takových podmínek nepronajal. Jenže tohle mělo podporu premiéra, primátorky a dalších aktérů, čímž došlo k tomu, že se celý proces zkomplikoval a došlo na soud, který se k aktivistům choval jako k nájemci. Proto se všechno táhlo několik let a aktivisté se nám, kteří jsme stáli na straně zákona, vysmívali. A místostarosta Rut za Zelené z Prahy 3 je naopak podporoval,“ uvádí Bellu.

Řada lidí si v současné době podle jeho slov myslí, že je možné pod rouškou dobra dělat absolutně cokoliv. „To ve společnosti vytváří určitou frustraci, hlavně tam, kde jsou lidé zvyklí dodržovat zákony. Pak tady vidí, že stát není schopen se za pět let vypořádat s takovouto skupinkou aktivistů. Vytváří to ve společnosti nervozitu a lidé se pak hádají,“ míní.

Logikou aktivistů by se třeba občan mohl rozhodnout, že nezaplatí Finančnímu úřadu daně, protože usoudí, že má pro danou sumu peněz lepší způsob využití. „Třeba se rozhodnete, že daně nedáte státu, ale řeknete, že jste je věnoval potřebným. Nikdo už nezjistí, kam jste je dal, ale vy to zmedializujete a určitě by se vás dva tři politici zastali,“ ironizuje exstarosta Prahy 3.

„V prvopočátku mělo Autonomní sociální centrum Klinika na svém webu, že jejich cílem je zničení našeho systému a cílená činnosti proti našemu státu. To později smazali. Evidentně se jedná o silnou levicově extremistickou komunistickou skupinu, která si bere právo do vlastních rukou. Říkají, že oni budou rozhodovat, zda je daný soukromý majetek správně využíván,“ reaguje na známý výrok jednoho z představitelů Kliniky o tom, že současná společnost má soukromé vlastnictví jako fetiš a klinikáři jsou pro „demokratizaci vlastnictví“.

„Tito lidé se cítí jako ryby ve vodě v neziskových organizacích, kde cítí, že když někde jsou veřejné prostředky, jde o jejich prostředky a oni rozhodují o tom, jak se s nimi bude nakládat. Zároveň dochází k tomu, že lidé jako já, kteří s nimi nesouhlasíme, ale komunikujeme kultivovaně, jsme označováni za ty špatné, za zrůdy a monstra, kdežto oni jsou ve světle andělské aury, která je dobrá. Soukromé vlastnictví je základem naší české společnosti a pokud to klinikáři popírají, popírají s tím základy našeho státu, naší republiky,“ podotýká Bellu.

Poněkud se zapomnělo na to, že v lednu 2015 navštívil Kliniku a její osazenstvo tehdejší ministr financí Andrej Babiš, který squatterům slíbil pomoc. „Byla to klasická Babišova PR akce. Kauza Klinika tehdy mediálním prostorem velmi cloumala, celé vedení Prahy to podporovalo a dovedu si představit, že Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který tehdá měl Kliniku v rukou a byl pod ministrem Babišem, tak mu jeho mediální guru řekli, že nejlepší bude tu partu mládežníků podpořit, protože je to teď cool. Takže tam tehdy přijel, řekl, že všechno vyřeší, že to bude dobrý a na jeho nátlak došlo k tomu, že dostanou smlouvu na korunový pronájem. Pak asi zjistil, co podpořil. Vycouval z toho a proklínal Matěje Stropnického, že ho do toho navezl,“ prozradil politik ODS.

„Každý rok, který Andrej Babiš prožívá, je pro něj situace složitější a složitější, protože má proti sobě více protivníků. Po mediální stránce se mu ale paradoxně daří a přednáší, jak je vláda úspěšná. Viděli jsme, jak manipuloval s daty v Otázkách Václava Moravce, kde tvrdil, že D1 je nová dálnice, přestože se jedná o rekonstrukci. Mnoho občanů kvůli záplavě informací z internetu a sociálních sítí pak nevnímá rozdíl mezi tím, co je skutečnost a co jen plodí PR kancelář Andreje Babiše. Dokud toto ověřování nebude základem a voliči nebudou hledat pravdu, jeho křivka se bude držet na vysoké vlně. Velkou zkouškou pro Babiše budou eurovolby, které ukážou, jakou podporu jeho hnutí má. Za dva roky už jen budeme sledovat, jak projde u sněmovních voleb z pozice premiéra,“ uzavírá Alexander Bellu před kamerou serveru ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…