VIDEO Jan Čulík vysvětluje, o co šlo v roce 1968. A je to celkem síla

25.08.2018 19:23

Publicista Bohumil Kartous zpovídal pamětníka roku 1968 Jana Čulíka, který po invazi odešel do emigrace. Dnes v roli šéfredaktora řídí server Britské listy a nechápe, kam se poděl étos 60. let 20. století, kdy měli Češi a Slováci chuť tvořit a svobodněji dýchat. Je toho názoru, že dnes tomu tak není a rád by věděl, zda se duch 60. let do Česka opět vrátí.

VIDEO Jan Čulík vysvětluje, o co šlo v roce 1968. A je to celkem síla
Foto: Repro foto Debatní klub
Popisek: Jan Čulík

Tento týden jsme si připomínali 50. výročí počátku okupace Československa Sovětským svazem. Čulíkovi tehdy bylo 15 let a je smutný z toho, jak se lidé staví ke své historii. Myslí si, jak nás tady komunisté utlačovali, ale bylo to prý jinak. Od poloviny šedesátých let a zvláště první polovina roku 1968 byla úplně jiná. „Ta země se už chovala jako otevřená demokratická země,“ podotkl Čulík. „Kdyby si někdo otevřel alespoň tehdejší noviny, tak by viděl, jak ten diskurz je mnohem inteligentnější než dneska,“ pokračoval.

Zdá se mu, že 60. léta 20. století byla poměrně liberální, možná dokonce liberálnější než dnes, protože dnes se novináři bojí jít proti svým majitelům. Kartous doplnil, že veřejnoprávní média si mediální objektivitu představují tak, že dají čtyři minuty dobru a čtyři minuty zlu. Čulík se posléze vrátil k Pražskému jaru.

„Celé to Pražské jaro bylo orgiemi diskusí v novinách, v rozhlase, na ulicích a tak dále,“ popisoval tehdejší atmosféru zaníceně. Dnes prý bohužel nikdy nic takového nevidíme. Je to možná i důsledek toho, že národ za komunistické normalizace poplival svou důstojnost, rychle se přizpůsobil a prý se oním duchem normalizace nechává ovlivnit i dnes, přestože již máme takřka 30 let svobodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…