VIDEO Joe Biden se v Bělehradě omluvil za bombardování Jugoslávie. Pohleďte sami, jak pochodil

17.08.2016 9:44

Západ pokračuje ve své snaze naklonit si srbské politiky na svoji stranu. Po loňské omluvě za bombardování Bělehradu šéfa NATO Jense Stoltenberga vyjádřil při své návštěvě země lítost nad civilními oběťmi také americký viceprezident Joe Biden.

VIDEO Joe Biden se v Bělehradě omluvil za bombardování Jugoslávie. Pohleďte sami, jak pochodil
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Viceprezident USA Joe Biden navštívil Evropský parlament

Zatímco obyvatelé Kosova dodnes leteckým úderům NATO na Bělehrad blahořečí, Srbové je cítí jako obrovskou křivdu a nespravedlnost. Také z tohoto důvodu nemá NATO ani Spojené státy v Srbsku příliš oblíbenců. V loňském roce se pokusil znormalizovat vzájemné vztahy současný šéf Severoatlantické aliance Stoltenberg a nyní jej následoval také Biden, který přímo vyjádřil soustrast příbuzným obětí leteckých úderů.

Letecké údery na Bělehrad začaly 24. března 1999 a probíhaly dalších deset týdnů, v průběhu kterých bylo zasaženo mnoho vojenských, ale i civilních cílů. V samotném Bělehadě byla bombardována mimo jiné celostátní televize, která byla spojenci považována za hlavní nástroj propagandy prezidenta Slobodana Miloševiče. Podle zprávy Human Rights Watch zahynulo v průběhu bombardování více než pět set civilistů.

Bombardování Bělehradu a dalších mnoha cílů po celé bývalé Jugoslávii nemohou Srbové do dnešních dní NATO a Spojeným státům odpustit. To je ostatně jedním z důvodů, proč je například Srbsko považováno za blízkého spojence Ruska, které s nálety letounů NATO od samého počátku ostře nesouhlasilo. Moskva považuje tuto největší leteckou operaci na evropském kontinentu od druhé světové války za políček do své tváře, protože tehdy spojenci námitkám Ruska nevěnovali žádnou pozornost.

Balkánský poloostrov historicky vždy souzněl s Ruskem a tato pouta byla po bombardování Jugoslávie v roce 1999 ještě více posílena. Návštěva amerického viceprezidenta Joa Bidena je tedy vnímána jako určitý pokus dosáhnout ještě před odchodem Obamy z Bílého domu jistého smíření. Jelikož však tehdejší demokratické ministryni zahraničí Madelaine Albrightové Srbové dodnes přezdívají „Bálkánská řeznice“, těžko si představit, že bez váhání přijmou omluvu od dalšího demokrata Bidena.

Ostatně Bidena také na jeho jednodenní návštěvě Bělehradu „přivítaly“ stovky demonstrantů, kteří nesli transparenty s nápisem „Vote for Trump“. Někteří z nich měli podle Washington Times dokonce trička s fotografií republikánského kandidáta, který v listopadových volbách vyzve Hillary Clintonovou. Přitom právě její manžel Bill Clinton je vnímán Srby jako jeden z hlavních iniciátorů bombardování Jugoslávie. Demonstraci proti Bidenovi zorganizoval srbský nacionalista Vojislav Šešelj, který na Trumpovi oceňuje, že je „zastáncem Ruska a jako prezident by dokázal vyřadit ze hry dosavadní mocenská centra americké politiky“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…