VIDEO Na hlavním vlakovém nádraží v Kolíně nad Rýnem bylo znovu velmi dusno

29.12.2016 20:00

Velmi bouřlivě reagovali příznivci krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NDP) na zákaz své demonstrace před katedrálou v Kolíně nad Rýnem. V rámci dobře zorganizované akce ovládli prostor před vlakovým nádražím, kde rozdávali své letáky a narušovali veřejný pořádek.

VIDEO Na hlavním vlakovém nádraží v Kolíně nad Rýnem bylo znovu velmi dusno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na tradičním karnevalu v Kolíně nad Rýnem rozdávají účinkující cukroví, bonbóny a květiny. Někdy sladká trefa i zabolí

Vedení NDP požádalo úřady v Kolíně nad Rýnem o možnost uspořádat demonstraci na hlavním náměstí před katedrálou, kde došlo při loňských silvestrovských oslavách k hromadnému sexuálnímu obtěžování německých žen ze strany migrantů z Blízkého východu a Afriky. NPD tak chtěla vyjádřit solidaritu s napadenými ženami a zajistit, že se z prostoru opět nestane „no go-zóna“, jak se tomu stalo před rokem.

Úřady však NPD demonstraci z bezpečnostních důvodů zakázaly. Toto vysvětlení však mnozí příznivci NPD i samotní členové strany nechtějí přijmout a tvrdí, že jim jen úřady chtějí bránit v uplatňování svobody projevu a shromažďování. Proto se několik desítek z nich rozhodlo na protest proti rozhodnutí úřadů uspořádat „kobercový nálet“ před budovou hlavního vlakového nádraží.

Jak je patrné z pořízeného videa,  příznivcům NPD se podařilo dostat na střechu vlakového nádraží, kde rozvěsili obří transparent s nápisem „Už nikdy více ostuda v Kolíně“ se zjevným odkazem na události z loňských silvestrovských oslav. Vedle toho rozdávali své protiimigrační letáky a vyvolávali své slogany kritizující kancléřku Angelu Merkelovou a její migrační politiku „otevřených dveří“. 

NPD vznikla v roce 1964 a od svého počátku se zaměřuje na kritiku liberální politiky a komunismu. V mnoha ohledech se tak její program podobá Alternativě pro Německo (AfD), ale na rozdíl od této strany NPD v posledních letech příliš úspěchů nezaznamenala. Aktuálně má v Evropském parlamentu jednoho svého poslance a zastoupení není ani ve spolkovém parlamentu v Sasku, kde před dvanácti lety získala rekordních 9,2%.

Rozhořčení nad nečinností úřadů v otázce vyšetřování hromadného sexuálního obtěžování v Kolíně nad Rýnem však rozhodně nepanuje jen mezi příznivci NPD, ale jde napříč politickým spektrem. Ačkoli do sexuálních útoků byly zapojeny stovky pachatelů, doposud se podařilo usvědčit a odsoudit jen asi třicet z nich. Lze navíc důvodně pochybovat o tom, jestli se po nepříliš úspěšných dvanácti měsících bude německé spravedlnosti dařit v odhalování pachatelů v blízké budoucnosti lépe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …