VIDEO Opilý poslanec ČSSD si vzal na magistrátu slovo a začal. Reakce pražského primátora, kterou omylem zachytil mikrofon, vám zmáčkne žaludek

07.02.2020 4:44

Petr Dolínek, od října 2017 poslanec Sněmovny, v letech 2010 až 2018 zastupitel hlavního města Prahy a v letech 2014 až 2018 náměstek primátorky Adriany Krnáčové vystoupil několikrát na posledním zastupitelstvu hlavního města se svými poznámkami. A přestože už během tohoto lednového jednání měla naše redakce poznatky o tom, že byl Dolínek opilý, čekaly PL na moment, kdy magistrát záznam uvolní na své webové stránky. To se stalo právě v těchto dnech a zdůrazněme, že sedmnáctihodinové video obsahuje skutečné perly.

VIDEO Opilý poslanec ČSSD si vzal na magistrátu slovo a začal. Reakce pražského primátora, kterou omylem zachytil mikrofon, vám zmáčkne žaludek
Foto: Praha.eu
Popisek: Petr Dolínek (ČSSD)

Anketa

Byl by Dominik Hašek dobrý prezident?

2%
98%
hlasovalo: 32840 lidí
Na posledním zastupitelstvu hlavního města Prahy to jiskřilo. Kvůli zakázce Dopravního podniku hlavního města Prahy na servis souprav metra. Opoziční ODS totiž tvrdí, že kontrakt vyjde na 22 miliard. Hněv ODS se za to snesl nejen na představitele města, ale také na hlavu ředitele dopravního podniku Petra Witowského, manžela známé moderátorky České televize Světlany Witowské. Na stranu opozice se postavil i Jiří Pospíšil (TOP 09).

Záznam, který si může každý občan pustit a prohlédnout, obsahuje desítky a desítky vystoupení. Velmi častým glosátorem aktuální situace se stal například poslanec a zastupitel za ANO Patrik Nacher, stejně jako jeho partajní kolega Radomír Nepil. Nezaostala ani zmíněná ODS, jejímiž ústy mluvila často trojice Bohuslav Svoboda, Tomáš Portlík a David Vodrážka.

Ačkoli Petr Dolínek, zástupce vládnoucí ČSSD, nebyl zvolen zastupitelem, má jako poslanec Parlamentu přednostní právo vystoupit. To 23. ledna letošního roku využil opakovaně. Jeho poslední vystoupení (najdete ho v čase 16h36m) ovšem vyvolalo značnou pozornost. Hned na úvod si totiž primátor Hřib posteskl, že se Dolínek hodlá chopit mikrofonu.

„Ježišmarja," zachytil citlivý senzor zvukové techniky primátorovo povzdechnutí. Následně si dal Hřib hlavu do dlaní s jízlivým komentářem: „My máme času dost“. I přes tuto značnou nevoli prvního muže magistrátu se Petr Dolínek jal jmenovat ty, kteří podle jeho názoru odmítli transparentní audit DPP ke shora uvedené zakázce. Že mu četba jmen dělala problém, naše redakce věděla už ten samý večer.

„Byl zas ožralej, sotva četl ta jména," řekly naší redakci hned tři zdroje. Z ODS, ČSSD a ANO. „Ale minule to bylo mnohem horší, protože netrefil ani do dveří," zavzpomínal radniční politik. „Dolínek pil snad vždycky, když jsem ho viděl, asi ten tlak ze zakázek neustál," dodal.

V tomto případě je ale na místě se politika socdem částečně zastat. Ačkoli je patrné, že má upito a často špatně artikuluje, smysl jeho slov a prohlášení byl jasný a čitelný. Dolínek se navíc vyhýbal osobním útokům, byť ho po jednom z projevů zastupitelka Hana Kordová Marvanová požádala o omluvu.

Reakce primátora poté, co udělil slovo poslanci Dolínkovi

Připomeňme, že pražský dopravní podnik podle magistrátní opozice rozehrál podivnou hru kolem zakázky na servis souprav metra linek A a B, kterou v uzavřeném jednacím řízení bez uveřejnění získala společnost Škoda Transportation spadající do podnikatelského impéria nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Jde o dlouhodobou zakázku až do roku 2035 a DPP kvůli ní prý vydá z pokladny až 22 miliard korun.

ODS upozornila, že Petra Witowského dostalo do vedení dopravního podniku hnutí Jana Čižinského Praha Sobě – a to bez výběrového řízení. Právě tento ředitel měl zadat dlouholetou zakázku, kterou považují občanští demokraté za problematickou.

„Byl jsem poslední primátor, který se snažil dopravní podnik očistit od nevýhodných smluv a různých klientelistických vazeb. Z tohoto důvodu jsem také prosadil výběrové řízení na nového generálního ředitele a zorganizoval přes současného senátora Václava Lásku audit podezřelých zakázek. Na tomto základě jsem se snažil zrušit nevýhodné zakázky, zefektivnit chod firmy a posílit její vlastní činnosti. O to více mě současný vývoj mrzí. Zároveň vyzývám Radu hlavního města Prahy, v čele s primátorem Hřibem, aby podobné jednání netolerovali a okamžitě odvolali ředitele Dopravního podniku, pana Witowského,“ uvedl bývalý primátor za ODS Bohuslav Svoboda.

Záznam spustíte kliknutím na video, následně posuňte kurzor na uvedený čas

„Zakázka na servis souprav metra za 14,6 miliardy korun, kterou Dopravní podnik zadal bez veřejné soutěže firmě Škoda Transportation, je jasným důkazem, že vedení hlavního města neví, co se v podniku děje," uvedla pro ParlamentníListy.cz ČSSD.

Vedení hlavního města reagovalo zkraje února prohlášením, že chystá změnit koncepci vlastnické politiky. Úpravy se dotknou jak oblasti vlastnictví nemovitých věcí, tak i správy majetkových podílů v městských společnostech. Přeměna se bude mimo jiné týkat také stanov všech obchodních korporací vlastněných městem, kdy by rada byla dvakrát ročně informována o nejdůležitějších zakázkách a plánech.

„Valnou hromadu tvoří Rada hlavního města Prahy - na takovou valnou hromadu by byli přizvání všichni členové dozorčí rady i představenstva. Představenstvo by zde nejprve předneslo plnění a návrh obchodně-finančního plánu, včetně přehledu významných plánovaných aktivit,“ dodal konkrétní změny radní Jan Chabr. 

„Vážená paní radní, ostře se ohrazuji proti Vašemu obvinění ohledně zakázky na servis vozů metra, kterou bez uvedení důkazů označujete za netransparentní. Svým dnešním statusem na Facebooku naznačujete, že vedení DPP krade. Vaše poznámky o korupci, šlendriánu a netransparentnostech jsou za hranou. Z mého pohledu jste tím překročila meze slušnosti a korektnosti. Vyzývám Vás tímto, abyste se zdržela dalších podobných urážek a invektiv vůči mně i dalšími členům představenstva DPP a svá obvinění doložila konkrétními důkazy o porušení zákona. Své jméno jsem si budoval celý život a odmítám si ho nechat kazit Vašimi nesmyslnými a nepodloženými obviněními. Považuji to za nejen nehorázné a nepřípustné, ale vzhledem k tomu, že jste politička a právnička, taky za neodpustitelné. Pokud budete nadále svými výroky poškozovat moje dobré jméno a dobré jméno DPP, budu věc řešit právní cestou,“ zdůraznil před několika dny ředitel DP Petr Witowski na adresu Hany Kordové Marvanové.

Pokud jde o zmíněnou zakázku, podle Witowského je třeba mít na paměti, že v tuto chvíli jde o částku 14,6 miliardy, a je to suma rozpočítaná na 15 let. Za přibližně miliardu ročně bude zařízen servis u téměř sta souprav metra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…