VIDEO Policie vypustila drsný klip, jak si zachránit život při útoku teroristy

07.06.2017 16:01

Utíkej, schovej se, bojuj. Tak zní název preventivního videoklipu, který dnes představila Policie České republiky. Jde o návod pro případ ozbrojeného útoku. V klipu se pak mění poklidný pracovní den v kancelářích v drama, kdy na místo přichází útočník se střelnou zbraní.

VIDEO Policie vypustila drsný klip, jak si zachránit život při útoku teroristy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz

Jak uvedl Miloš Trojánek z krajského ředitelství Policie ČR hlavního města Prahy, v souvislosti s bezpečnostní situací v Evropě je nutné přijímat nové výzvy. „Pražští policisté kontrolují neustále měkké cíle. Reagujeme adekvátními bezpečnostními opatřeními. Policisté, kteří působí na úseku bezpečnosti, jsou nejen poradci v těchto otázkách, ale jsou to i školitelé, kteří se podílejí na školení veřejnosti,“ řekl. 

„Zvolili jsme formát videospotu,“ řekl Ondřej Penc, autor projektu, jenž vznikl ve spolupráci s magistrátem. Původně preventisté pražského ředitelství policie cílili zejména na odbornou pedagogickou veřejnost. „Cítili jsme ale, že cílová skupina je moc malá a měli bychom ji rozšířit. Proto jsme se rozhodli, že se zaměříme na širokou veřejnosti,“ uvedl. Na vytvoření klipu se částkou 400.000 korun podílel pražský magistrát, využívat ho budou policisté po celé republice.

„V případě, že by k takovému útoku došlo, tak samozřejmě zasáhnou policisté. Bude však trvat několik minut, než policisté dorazí. Policejní sbory v zahraničí připravily instruktážní spoty. Tyto kroky k přežití jsou založeny na třech krocích – utíkej, schovej se, bojuj. Je to jak ve vnějším, tak ve vnitřním prostředí,“ představil jej policista Ladislav Beránek s tím, že rozdíl mezi útokem aktivního střelce a útokem teroristy je pouze v motivaci útočníka.

„Pokud máte možnost utéct, utečte. Pokud je to možné, pomožte ostatním s útěkem. Z bezpečí zavolejte pomoc na číslo 158. Nemůžete-li utéct, schovejte se za pevné předměty. Přepněte telefon do tichého režimu. Pokud je váš život v přímém ohrožení, bojujte, snažte se zneškodnit násilníka. Jednejte maximálně efektivně,“ přečetl základní pravidla Beránek. Když na místo dorazí bezpečnostní složky, je třeba podle jeho slov poslouchat instrukce a držet ruce za hlavou. „Vyvarujte se křiku a gestikulace,“ podotkl také. 

Penc zároveň varoval před některými špatnými radami, na které mohou lidé narazit. „Varujeme před tím, aby lidé přeskočili první dva kroky, tedy uteč a schovej se, a přecházeli rovnou k bojuj,“ uvedl. Doplnil, že klip by časem měl být k dispozici i s tlumočením do znakové řeči.

Videospot s názvem „Utíkej, schovej se, bojuj!“ je k vidění na síti YouTube.

Policisté z oddělení tisku a prevence pražského krajského ředitelství se problematice takzvaných aktivních střelců věnují od roku 2011. V té době začali připravovat seminář zejména pro pedagogy, kterého se od roku 2012 zúčastnilo více než 3000 školských pracovníků či zaměstnanců městských částí a magistrátu. O semináře a obecně informace, co v podobných situacích dělat, výrazně vzrostl zájem po útocích ve Žďáru nad Sázavou v roce 2014 a v Uherském Brodě v roce 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…