VIDEO Spálené vlajky EU. Italským internetem se šíří drsná výzva

01.04.2020 10:02

Itálií se šíří pozoruhodný internetový virál. Jeho základem není nic menšího než spálit vlajku Evropské unie. Nejlépe za zvuků italské hymny z časů boje za sjednocení země. Vše pod heslem „chráníme se“.

VIDEO Spálené vlajky EU. Italským internetem se šíří drsná výzva
Foto: Vít Hassan
Popisek: Akce válečného veterána Martina Zapletala před Pražským hradem.

Italové jsou zklamáni. Po krizi s běženci, kdy je Evropská unie nechala, aby se sami vypořádali s desítkami tisíc osob, které jim lodě neziskových organizací lifrovaly z Afriky, jsou sami i na epidemii koronaviru.

Anketa

Obstála Evropská unie jako instituce v současné ,,koronakrizi"?

1%
99%
hlasovalo: 30598 lidí

Italské zdravotnictví kolabuje, počty mrtvých denně atakují tisícovku. Šok vzbudily záběry z města Bergamo, odkud armáda odvážela rakve s těly, která už místní krematorium nebylo schopné spálit.

Evropská unie se vzpamatovala až po několika týdnech, a to způsobem, který vzbudil velké rozpaky. Předsedkyně Evropské komise ujistila Italy, že na ně myslí, a zkritizovala členské státy, že v boji proti pandemii nectí unijní hodnoty.

V Itálii se tak nadále prohlubuje frustrace obyvatel z EU, která vzývá solidaritu, a přitom své členské státy nechává napospas problémům.

Anketa

Vláda dá živnostníkům příspěvek 25 000 Kč. Je to moc, nebo málo?

63%
17%
20%
hlasovalo: 20296 lidí

Výsledkem je například i internetová akce, při které Italové před zapnutou kamerou pálí vlajky EU. Často se tak děje za zvuků italské hymny, písně Bratři Itálie. Ta dává akci další rozměr, neboť se jedná o píseň z časů boje o nezávislost. Pálení vlajky končí heslem „chráníme se“.

„Snad se jim ani nedivím, v tomhle EU selhala,“ komentovala akci na Facebooku česká analytička Irena Ryšánková.

K úterní osmnácté hodině bylo v Itálii evidováno téměř 106 tisíc infikovaných koronavirem. Více než 12 tisíc jich zemřelo, za posledních 24 hodin to bylo 837 obětí.

Kromě toho se internetem šíří údajný citát italského opozičního předáka a favorita případných voleb Matteo Salviniho. Předseda hnutí Liga, který byl donedávna ostrým a liberály kritizovaným ministrem vnitra, měl říci, že je touto Evropou znechucen, a pronést, že „více než Unie je to hadí a šakalí doupě“. Po poražení epidemie se podle něj bude muset Itálie zamyslet nad svou budoucností v EU.

Zatímco EU se vzpamatovávala plné dva týdny, než vůbec začala něco podnikat, z jiných částí světa se Itálii dostalo podpory. Zdravotnický materiál dostala z Číny, podporu dostala i z Ruska, které do Itálie poslalo vojenskou nemocnici. Bývalý český europoslanec tuto pomoc komentoval vyděšeně s tím, že ruská armáda pronikla do Evropy a armádní nemocnice zde může sehrát roli „zelených mužíčků“ na Krymu.

Rusko v posledních dnech nabídlo pomoc i USA, což vyvolalo v některých kruzích další vlnu zděšení.

Je ale třeba dodat, že USA naopak pomohly Itálii. V minulých dnech oznámily, že dodají zdravotnický materiál v přepočtu za sto milionů dolarů. Podobnou pomoc plánují i pro další postižené země- Španělsko a Francii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…