VIDEO To není Somálsko, to jsou USA. Rabovačky v baště Bidenovy partaje za bílého dne

22.01.2022 17:50 | Ze sítí

Každodenní přepadávání nákladních vlaků, během nichž se je zloději za bílého dne snaží vykolejit, a krádeže za miliony dolarů začínají největší americkou železniční společnost Union Pacific tlačit k rozhodnutí, zda se raději vyhýbat americkému Los Angeles, v němž již několik let silně vzrůstá kriminalita. Zásilky od společností jako UPS, Amazon a FedEx mizí ze stovek přepravních kontejnerů denně. Pokud tamní policie zloděje chytí, hrozí jim pouze to, že budou moci v krádeži pokračovat až další den.

VIDEO To není Somálsko, to jsou USA. Rabovačky v baště Bidenovy partaje za bílého dne
Foto: Repro ČT24
Popisek: Útoky na nákladní vlaky v Los Angeles

Anketa

Podporujete plošné testování ve firmách?

13%
hlasovalo: 20677 lidí
Záběry z druhého nejlidnatějšího města Spojených států ukazují, jak se na příjezdech do centrální části množí poházené krabice a další předměty na kolejištích. Nejde však o problém s nakládáním s odpadem – krabice a další předměty tam umísťují určité skupiny obyvatel města, aby tak přiměly vlakové soupravy ke zpomalení či aby je vykolejili. Nákladní vlaky totiž do města často jezdí s kontejnery se zbožím, které se dá tímto způsobem jednoduše ukrást.

„Oni se vlak nejprve pokusí zastavit nebo zpomalit překážkami v kolejišti. Když rozbíjejí zámky na kontejnerech, začíná honba za cenným zbožím – v tomto případě si dav rozebral mimo jiné desítky televizorů,“ popisuje záběry o vykrádání stovek kontejnerů denně zpravodajství ČT24.

Každý den se zlodějům v Los Angeles podaří vykrást tolik kontejnerů, že dokonce společnost Union Pacific, jedna z největších železničních společností v USA, už uvažuje, že se bude Los Angeles z důvodu nedostatečné bezpečnosti v ulicích zcela vyhýbat.  

Útoky na nákladní vlaky v ulicích Los Angeles:

Společnost Union Pacific minulý měsíc v dopise losangeleskému okresnímu prokurátorovi napsala, že v okrese Los Angeles zaznamenala meziroční nárůst krádeží o 160 %.

Za neúnosnou situaci může podle společnosti zvláštní směrnice okresního prokurátora George Gascóna z prosince 2020, která změnila způsob stíhání trestných činů nízké úrovně.

Zloději díky ní mohou bezproblémově krást, jelikož je nečeká žádný vážnější postih. Přestože Union Pacific posílila bezpečnost a pochytala za spolupráce s policií již 100 zlodějů, všichni zatčení byli do 24 hodin opět na svobodě a mohli se znovu vydat přepadávat vlaky.

Denně tak z vlaků nadále „mizí“ velké množství elektroniky či luxusního zboží. Přepravní firma už kvůli rabování svých vlaků jen do začátku prosince ztratila v přepočtu 110 milionů korun.

Nárůst kriminality v Los Angeles přitom trápí nejen železniční přepravce a zásilkové služby. Situace ve městě se postupně zhoršuje již několik let, a zatímco místní obyvatelé platí měsíčně tisíce dolarů za nájem, na ulici před jejich domy vyrůstají „stanová městečka“, u kterých v lepším případě často zfetovaní bezdomovci grilují dlouho do noci, v horším případě pak v mnohých sousedstvích dochází k nárůstu nepotírané kriminality včetně násilných činů.

Místní policie často musí mnohé kriminální činy přehlížet, či jediné, co je v její pravomoci, je tvorba záznamů o krádežích či o užívání drog. V roce 2014 bylo totiž v Kalifornii prostřednictvím referenda přijato překvalifikování trestných činů krádeží na přestupky. Například za krádeže v obchodech, kde hodnota odcizeného majetku nepřesahuje 950 dolarů (přes 20 tisíc korun), tak chyceným zlodějům téměř nic nehrozí a jde pouze o přestupek.

Demokratický starosta Los Angeles a bývalý předseda Bidenovy kampaně Eric Garcetti míní, že problém vyřeší přerozdělování financí a na nový fiskální rok na bezdomovectví vyčlenil před jednu miliardu dolarů. Los Angeles tak podle něj nadále zůstane „nejlepší město na světě“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…