VIDEO Vladimír Mečiar: Krym? Chyba je v tom, že tam Rusové byli dřív než Američané. Kdyby tam byli Američané první, je referendum demokratické

31.08.2017 15:07

Bývalý premiér Vladimír Mečiar vystoupil na Jankovém vršku při příležitosti oslav výročí SNP. Mimo jiné promluvil také o situaci na Ukrajině a na Krymu. Vzpomněl také na válku na Balkánu.

VIDEO Vladimír Mečiar: Krym? Chyba je v tom, že tam Rusové byli dřív než Američané. Kdyby tam byli Američané první, je referendum demokratické
Foto: Pravda.sk
Popisek: Budova slovenského parlamentu v Bratislavě

„Snažil jsem se zjistit, proč se tak děje,“ řekl k válce na Balkáně. „Dovolili, aby do jejich vnitřních věcí hovořili ze zahraničí. Povzbuzovali jednu stranu, druhou stranu - a obě k použití zbraní. Byla to zásadní chyba,“ vyjádřil se Mečiar. „Nezapomněli jsme. Potom, co jsme se připravili udělat podmínky pro mír mezi Chorvaty a Srby, začalo bombardování Srbska americkými vojsky. Proč? V sobotu by to bylo zbytečné, dohodli by se. Když vnitřní věci podřizujeme vnějším vlivům, doplatíme na to,“ řekl.

„Proto při rozpadu Československa jednou z výhod bylo, že jsme do toho procesu nedovolili vstup nikomu jinému,“ sdělil následně Mečiar. „Samozřejmě, že myšlenka slovanstva je tu několik století,“ dodal Mečiar a vzpomněl na první světovou válku, druhou světovou válku. 

„Dnes máme několik zdrojů napětí mezi slovanskými národy, které nás oslabují. První napětí je na Ukrajině. Je to napětí, které vzniká jako důsledek vzniku Ukrajiny,“ podotkl Mečiar. „Dnes je tlak na to, aby se její části nějak uspořádaly. První požádali o uznání na Krymu, kde je mnoho Rusů, a prohlásili se nazpět k Ruské federaci. V čem je základní chyba tohoto procesu? Základní chyba je v tom, že Rusové tam byli dřív než Američané. Kdyby tam byli Američané dřív, je to demokratické,“ řekl za potlesku. Podle něj se tímto mění celá geopolitika v oblasti Černého moře.

Video najdete ZDE.

„Ukrajinou zmítá občanská válka. Je nám to velmi líto. Máme společného mnoho věcí. Je v krvavé válce. Ukrajinští lidé jsou bičováni dále do přímého konfliktu s Ruskou federací. Je třeba to zastavit, dokud je čas,“ řekl rázně Mečiar. 

„Jsem proti rusofobii, jsem proti jednostranným sankcím vůči Ruské federaci. Tlak musí být na obě strany. Je to přání všech lidí, kterým záleží na míru,“ dodal Mečiar. A podotkl, že další ohnisko napětí je i v Polsku. „Polsko-ruské vztahy zaznamenaly velké komplikace. Rusové nakonec z Polska odešli s tím, že zůstane pásmo beze zbraní jako jakýsi airbag mezi Západem a Východem. Vojenské základny však pokračují dále na východ,“ poznamenal Mečiar. „Celá zóna napětí se posouvá na přímou hranici Ruské federace. Slované nepotřebují toto napětí,“ řekl.

Zmínil pak také napětí na Balkáně, kde existuje tlak na Srbsko a Makedonii, aby změnilo svou geopolitickou situaci. Důležitá jsou podle jeho slov práva na sebeurčení lidí. 

„Jsme v prostředku mezi Moskvou a Berlínem,“ poznamenal k současné slovenské situaci Mečiar. „Celá Evropa čelí vlně terorismu, která se šíří, neklesá, ale roste. Stále pokračuje válka v Afghánistánu. Měli bychom odejít z Afghánistánu. Není to naše válka. Nechceme, aby se nepřátelství šířilo dále,“ řekl závěrem Mečiar. 

„Který národ se neučí z vlastní historie, nepochopí svoji budoucnost. To je základ,“ zakončil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…