VIDEO Výslech, nebo fraška? „Jaký používáte šampon?“ Moderátor „griloval“ favoritku slovenských voleb

15.03.2019 18:36

Moderátor Matej Cifra, vystupující též pod přezdívkou Sajfa, si do vysílání Fun Radia přizval dalšího kandidáta na post nového slovenského prezidenta. Dílu ze série rozhovorů Sajfa vs. kandidát se tentokrát zúčastnila Zuzana Čaputová. Čaputová je dle několika průzkumů ve volbě nové hlavy státu favoritkou. Moderátor Čaputové kladl i velmi netradiční otázky, v jedné z nich jí například pochválil vlasy. A došlo i na otázku jejího nároku na státní pohřeb.

VIDEO Výslech, nebo fraška? „Jaký používáte šampon?“ Moderátor „griloval“ favoritku slovenských voleb
Foto: Repro Youtube
Popisek: Zuzana Čaputová

Anketa

Vadí vám výrok Václava Klause ml. o EU a Židech?

4%
96%
hlasovalo: 21460 lidí
V úvodu rozhovoru Matej Cifra Čaputové položil otázku, co by udělala jako první po nástupu do úřadu. „Jako první bych zřejmě pozvala zástupce politických stran na debatu, abych jim osvětlila své záměry v oblasti zlepšení fungování spravedlnosti,“ řekla a doplnila, že by se dále od nich chtěla dozvědět, kde lze hledat další možné problémy. Chtěla by se též dohodnout na konkrétních krocích v otázce posunu Slovenska a důležitá je pro ni i volba generálního prokurátora, u níž by byla ráda za odlišný výsledek oproti volbě soudců ústavního soudu. Volbu ústavních soudců provázely vleklé spory uvnitř vládní koalice poté, co byl soud paralyzován, když skončilo funkční období devíti ze 13 soudců.

„Parlamentní většina selhala a znemožnila chod základního ústavního orgánu. Otočili se zády k volání veřejnosti po slušnosti i ke snaze obnovit důvěru lidí ve schopnost státu zajistit spravedlnost a rovnost před zákonem,“ reagoval před měsícem Kiska na tehdejší hlasování sněmovny.

V druhé otázce se moderátor Čaputové tázal, jaké cizí jazyky ovládá a na které úrovni? Ta odvětila, že umí velmi dobře anglicky, zvláště pak proto, že studovala ve Spojených státech, též umí rusky, ale své znalosti by si potřebovala osvěžit.

Poslední ze tří otázek, povinných pro každého kandidáta, zněla, co nového by se chtěla naučit v následujících pěti letech. Jako svou slabší stránku označila otázky bezpečnosti a obrany, kde by si své znalosti potřebovala doplnit, velmi ji také baví malba.

Rozhovor se poté začal stáčet neformálních směrem. Ve výběru kandidátů v prezidentské volbě Čaputová spatřuje určité zrcadlo společnosti a doby, spolu se zájmy jednotlivých skupin obyvatel. Moderátor se Čaputové vyptával i na velmi netradiční věci, v jedné z otázek jí pochválil vlasy a zeptal se jí i na výběr šampónu a péči o ně. Debata se věnovala i tomu, jaké má ráda maso, a došlo i na otázku jejího nároku na státní pohřeb, který odmítla.

Poslední otázkou pak bylo, zdali Čaputová považuje to, že je ženskou kandidátkou, za výhodné. Dle Čaputové to, že je žena, může být pro někoho signálem změny, ale setkala se i s nedůvěrou.

Hostem Mateje Cifry již byl i kandidát Marian Kotleba. Mnoho lidí moderátorovi v komentářích pod videem vyčítalo, jaké kladl otázky a jeho možnou zaujatost. Rozhovor s ním se na rozdíl od otázek na jeho výběr šampónu a péči o jeho vlasy, věnoval spíše otázkám fašismu, popírání holocaustu či otázce extremismu, z něhož je viněn od března roku 2017, kdy měl sociálně slabé rodině předat šek ve výši 1488 eur. Číslo 14, dle obvinění, zastupuje 14 slov anglické věty pravicového extremisty z USA Davida Lanea. Věta v překladu zní: My musíme chránit existenci našich lidí a budoucnost bílých dětí. Dvě osmičky pak odkazují na nacistický pozdrav Heil Hitler. Celé číslo se tak používá jako symbol rasistického hnutí razícího nadřazenost bílé rasy.

Čaputové průzkumy přičítají úspěch, jejich data jsou však velmi odlišná, zatímco průzkum od agentury AKO jí slibuje 52,9 %, průzkum od agentury Phoenix odhaduje její úspěch na pouhých 18,5 %. Mezi její největší soupeře v průzkumech patří Maroš Šefčovič a Štefan Harabin, s nimiž se utkává o pozici favorita v této volbě. První kolo voleb proběhne již během zítřka, případné druhé kolo se pak uskuteční o dva týdny později. Současný prezident Andrej Kiska na jaře 2018 oznámil, že již svůj post nehodlá obhajovat.

Celý rozhovor si můžete přehrát ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…