VIDEO Zeman citoval ze židovské modlitby. A za rok v Jeruzálémě, zakončil svůj projev k výročí Izraele

25.04.2018 19:08

Stát Izrael v těchto dnech slaví 70. výročí svého vzniku. Vzhledem k tomu, že Českou republiku pojí se Státem Izrael hluboké přátelství, část oslav probíhá i na Pražském hradě. Prezident Miloš Zeman u příležitosti oslav pronesl projev, v němž zdůraznil, že je přítelem Izraele a dokazuje to konkrétními kroky. Mnozí Evropané ho za jeho snahy kritizují, ale Zeman si z toho nedělá těžkou hlavu. Tyto Evropany, a nejen Evropany, označuje za zbabělce.

VIDEO Zeman citoval ze židovské modlitby. A za rok v Jeruzálémě, zakončil svůj projev k výročí Izraele
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Zeman při projevu na oslavách výročí Státu Izrael

„Izraelští přátelé, vítejte v Praze. Přátelé Izraele, vítejte na Pražském hradě,“ zahájil Zeman, poté upozornil, že je to vůbec poprvé, co na Pražském hradě slavíme nějaké výročí cizího státu. „Je to  vůbec poprvé, co se na Pražském hradě slaví výročí zahraničního státu,“ řekl doslova prezident.

Poté zdůraznil, že přátelství je třeba prokazovat činy. Takovou konkrétní akcí je i přesunutí české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. O tom, že Česko udělá takový krok, hovořil Zeman už před čtyřmi roky. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prý Zemanovi slíbil, že bude mít v Jeruzalémě svůj dům, pokud Česko tento krok uskuteční. To je nabídka, která je natolik štědrá, že si ji Česko nemohlo dovolit odmítnout. „A čas se naplnil,“ podotkla česká hlava státu.

„Mnozí Evropané, a nejen Evropané, mě za tento návrh kritizují... Já je nazývám zbabělci. Vím, že to není zrovna vstřícné, ale je to tak,“ řekl prezident.

Již brzy tedy budou následovat tři kroky.

„Honorární konzulát v Jeruzalémě bude otevřen příští měsíc,“ oznámil Zeman. Česká republika má také řadu institucí, které ji reprezentují, např. CzechTourism. „Všechny tyto instituce se přesunou z Tel Avivu do Jeruzaléma,“ oznámil ve druhém kroku prezident. Ozval se další potlesk. Třetím krokem by mělo být přesunutí samotné české ambasády, ale prezident tento třetí krok výslovně nezmínil.

Zeman také zdůraznil, že v žádném případě nekopíruje snahy USA o přesunutí ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Ve skutečnosti je to prý tak, že Washington kopíruje návrhy Prahy.

Svou řeč ukončil veršem ze staré židovské modlitby. „Dovolte mi říci, příští rok v Jeruzalémě,“ řekl. „Děkuji vám,“ rozloučil se s přáteli Izraele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…