VÍME PRVNÍ: 11,6 miliardy dolů. Ale pak školy bez učitelů. 93 % jich chce stávku

01.09.2023 10:34

Školství má v příštím roce přijít o 11 miliard korun. Učitelé by se tak v časech inflace navzdory slibům ministra Beka museli uskromnit. Pedagogická komora vyzývá učitele ke stávkové pohotovosti. Drtivá většina s ní souhlasí a 70 % je už připraveno.

VÍME PRVNÍ: 11,6 miliardy dolů. Ale pak školy bez učitelů. 93 % jich chce stávku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29572 lidí
Doposud nebylo úplně jasné, jak to s rozpočtem na školství pro příští rok bude. Objevovaly se protichůdné informace a ministr financí Zbyněk Stanjura držel linii „stále jednáme, počkejte si“.

Jednou se mluvilo o škrtech v rozpočtové kapitole ve výši 29 miliard, jindy zase ministr Bek ujišťoval, že učitelům bude přidáno v průměru 3000 korun.

V pátek byl zveřejněn konečný návrh rozpočtu, o kterém bude hlasovat vláda. Rozpočet kapitoly školství se má snížit o 11,6 miliardy.

„S tím rozhodně nemůžeme souhlasit. Vyzveme školy, aby vstoupily do stávkové pohotovosti,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Radek Sárközi, prezident Pedagogické komory.

Ta si provedla mezi pedagogy průzkum, z něhož vyplynulo, že 93 procent učitelů její vyhlášení podporuje. A 70 procent pracovníků škol je rovnou připraveno do stávky vstoupit.

„Když si vezmeme platy učitelů v roce 2021, tak činily 126,4 % průměrné mzdy v České republice a letos už je to jenom 116,6 % a když se podíváte na statistiky Českého statistického úřadu, tak školství je oblast, kde nejvíc klesly reálné mzdy loni i za letošní první čtvrtletí, takže se dá říct, že školství je úplně na posledním místě v prioritách téhle vlády. A je třeba se ozvat,“ vysvětloval Sárközi už dříve.

„V uplynulém roce reálná mzda nejdrastiřtěji poklesla ve školství,“ potvrdil i poslanec SPD a bývalý ředitel školy Zdeněk Kettner. Škrtání v kapitole školství je podle něj každoroční, a ten letošní už dle navržených čísel bude pro vzdělání a tím i budoucnost našeho státu devastační.

„Jednoznačně se ukazuje, že sliby pětikoalice v oblasti školství nebyly myšleny vážně a současné ujišťování, jak se škrty negativně neprojeví ve vzdělávání, byly jen zbožné přání. Uvěřit tomu mohl jen naprosto bláhový a zaslepený člověk,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz poslanec.

Podobně varuje i ekonom Daniel Münich, který pro Novinky.cz uvedl: „Školství z principu nemůže být předmětem konsolidačních opatření, protože ta řeší problém strukturálního deficitu. Takové škrty jsou dlouhodobé, skoro natrvalo. A předpokládám, že nechceme spadnout ve školství opět na téměř nejnižší úroveň OECD, když má vláda v prohlášení napsáno, že míří na průměr OECD.“

Z návrhu rozpočtu pro rok 2024 dále vyplývají škrty přes deset miliard v resortu dopravy (16,5), průmyslu a obchodu (14) a pro místní rozvoj (10,3). O čtyři miliardy má přijít zdravotnictví, téměř o pět zemědělství.

Návrh výdajů rozpočtu, jak byly zveřejněny:

„Tato vláda se zavázala ke konsolidaci veřejných rozpočtů a sestavený návrh rozpočtu tak plně odráží úspory ve výši téměř 100 mld. Kč z ozdravného balíčku,“ komentoval to v tiskovém prohlášení ministr Stanjura. Rozpočet v navrhované podobě počítá se schodkem ve výši 252 miliard.

Naopak kapitola Ministerstva obrany si rozpočtově výrazně polepší. Konkrétně v meziročním srovnání o 39,4 miliardy. Z letošních 111 miliard rovnou na 151.

Ministerstvo Jany Černochové to vysvětluje potřebou zajistit Česko na dlouhý a možná i jaderný konflikt s Ruskem.

V důsledku rostoucí agresivity Ruska je hlavním úkolem české obranné politiky všestranná příprava na dlouhotrvající obrannou válku vysoké intenzity s technologicky vyspělým protivníkem vybaveným jadernými zbraněmi,“ stojí v dokumentu, který by měl v pátek projednat branný výbor Poslanecké sněmovny.

Prioritou ministerstva je podle této strategie nejen přezbrojení, ale rovněž „všestranná operační příprava území České republiky a zabezpečení přijetí, přesunů a podpory potenciálně velkého množství spojeneckých sil“. To má obnášet investice do silniční sítě, železnic i letišť.

Tomu odpovídá i prohlášení ministerstva financí k návrhu rozpočtu. Píše se v něm doslova: “Do návrhu rozpočtu je také plně promítnut závazek české vlády vyhradit na výdaje na obranu České republiky v příštím roce částku odpovídající 2 % HDP (162,8 mld. Kč). Tyto výdaje nejsou rozpočtovány pouze v kapitole Ministerstva obrany, ale jsou zohledněny i v kapitolách dalších rezortů, jako například Ministerstva dopravy, Správy státních hmotných rezerv nebo Národního bezpečnostního úřadu“.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Super ucitelé mohou stávkovat, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKarel Břicháček , 01.09.2023 11:12:51
Jak dlouho chtějí samozřejmě bez platu. Horsí by byla stavka popelařů. Učitele nikdo nepotrebuje.

|  8 |  1

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…