VÍME PRVNÍ Babiš míří k Zemanovi do Lán. Známe důvod i podrobnosti, jak to celé vzniklo

05.02.2018 18:45

Premiér Andrej Babiš zamíří ve čtvrtek do Lán za prezidentem Zemanem. Hlava státu pozvala šéfa kabinetu na „přátelskou večeři“. Jak se redakci PL podařilo zjistit, akce byla dohodnuta jen krátce po prezidentských volbách, což může mnohé naznačovat.

VÍME PRVNÍ Babiš míří k Zemanovi do Lán. Známe důvod i podrobnosti, jak to celé vzniklo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval ministry vlády premiéra Andreje Babiše

Prezident Miloš Zeman, i přestože má tento týden dovolenou, nebude úplně neaktivní. Ve čtvrtek se v lánském zámku setká se premiérem Babišem. Pozval ho na večeři.

Informaci potvrdil ParlamentnímListům.cz mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. „Ano, pan prezident pozval premiéra Andreje Babiše na přátelskou večeři, a to na čtvrtek 8. února. Pan premiér pozvání přijal. Přátelská večeře jistě bude příležitostí k diskusi nad aktuálními otázkami,“ uvedl Ovčáček.

Další podrobnosti však odmítl komentovat s tím, že záleží na obou účastnících setkání, jaká témata během přátelské rozmluvy otevřou. Redakci se nicméně podařilo zjistit, že za jakých okolností byla společná večeře dohodnuta.

Anketa

Pokud se Babišovi nepovede získat důvěru pro 2. vládu, jste pro předčasné volby?

90%
10%
hlasovalo: 11242 lidí

Podle informací ParlamentníchListů.cz se prezident s premiérem na společné večeři v Lánech dohodl už minulý týden ve středu, tedy hned první pracovní den Miloše Zemana po vítězství v prezidentských volbách. Tento spěch by mohl mnohé naznačovat.

Kromě toho byl Andrej Babiš jeden z prvních, kteří prezidentu Zemanovi telefonicky gratulovali hned v sobotu po jeho zvolení. Před ním „na pásce“ byli jen nejbližší partneři ze sousedního Slovenska, prezident Andrej Kiska a premiér Robert Fico.

Prezident Miloš Zeman v prvním vystoupení po sečtení hlasů ve volbách na tiskové konferenci potvrdil svá dřívější prohlášení, že poté, co obhájil Hrad, dostane Andrej Babiš daleko více času na vyjednávání o podpoře své budoucí druhé vlády.

Oba vrcholní politici se naposled osobně setkali ve středu 24. ledna a to hned dvakrát. Nejprve ve svatovítské katedrále, kde spolu s pěti dalšími klíčníky uložili Korunovační klenoty a o chvíli později přímo na Hradě, když Andrej Babiš podával do rukou prezidenta demisi své první vlády.

Na následné tiskové konferenci před zhruba stovkou novinářů z Česka i ze zahraničí prezident Zeman formálně demisi přijal a ihned pověřil Babiše zahájením jednání o sestavení vlády nové.

Jak známo, premiér Babiš podpořil Miloše Zeman před prvním i druhým kolem prezidentských voleb a celé hnutí ANO vyzvalo všechny své voliče, aby stávajícímu prezidentovi ve druhém kole dali svůj hlas.

Zeman s Babišem udržují korektní a podle některých názorů nadstandardní vztahy. Oba ale odmítají, že by spolu uzavřeli jakýkoli mocenský pakt. Dokládá to skutečnost, že ani jeden z nich nemá problém toho druhého ostře zkritizovat.

Andrej Babiš naposled prezidentovi „dával rady“, aby se rozloučil s některými svými spolupracovníky a deklaroval zájem v prozápadním směřování státu. Miloš Zeman zas premiéra za některé zahraničněpolitické názory opakovaně zpražil s tím, že v této oblasti ještě nemá zkušenosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…