VÍME PRVNÍ Koalice na Praze 3 má trhliny. Důvodem je možné kmotrovské napojení ODS

04.11.2014 12:29

Ačkoli Petr Fiala, současný šéf ODS, dělá vše proto, aby se jeho strana vymanila z jakýchkoli vedlejších vlivů, na Praze 3 může být situace jiná. ParlamentníListy.cz o tom informovala zastupitelka TOP 09 Světlana Škapová. Jde o političku, která odmítá koaliční smlouvu právě s občanskými demokraty.

VÍME PRVNÍ Koalice na Praze 3 má trhliny. Důvodem je možné kmotrovské napojení ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladislava Hujová, Daniel Herman a Tomáš Hudeček při podepisování memoranda

„Vliv pana Hurdy na radnici, ačkoliv mu bylo znemožněno stát se radním či místostarostou, byl nesporný. Nebylo možné cokoliv realizovat. Neúspěch jsme vysvětlovali odkazem na koaliční smlouvu s ODS," uvádí v textu Škápová. „Koalice byla ukončena za necelé dva roky spolupráce, zveřejněným důvodem byly odlišné názory v oblasti územního plánování, developerské výstavby a návrh odvolat starostku Vladislavu Hujovou. Odvolání bylo podpořeno členy ODS a některými členy TOP 09," dodává s odkazem na vzájemnou koaliční podporu TOP09 a ODS v letech 2010 a 2012.

„Žižkovská ODS v čele s Alexandrem Bellu mě zatím neměla čas přesvědčit, že se jedná o stranu, která není napojena na kmotrovskou část ODS. Sám pan Bellu pracoval v době kmotra Pavla Hurdy na Radnici jako asistent tajemníka úřadu MČ Praha 3. Napojení na kmotrovskou část ODS nelze zatím vyloučit," uvádí s tím, proč nehodlá stávající koalici podpořit.

Už před několika dny přitom naše redakce obdržela prohlášení, kde byla situace docela jiná. Nově vzniklá koalice podle vlastních slov usiluje o rozpočtově odpovědné vedení městské části s ohledem na budoucnost. „Naše koalice chce předejít tomu, aby se v následujících letech Praha 3 potýkala s finančními problémy,“ vysvětlil právě Alexander Bellu (ODS). „Nalezneme proto potřebné úspory v provozu úřadu a dalších organizací ve správě městské části a zaměříme se i na oblast příjmů,“ dodal.

Dosavadní podoba koalice na Praze 3 tak byla: TOP 09, ODS, ČSSD a Volby pro město. Poté, co zastupitelka TOP09 odmítla její podobu, bude s největší pravděpodobností přizvána ještě vítězná partaj Žižkov (nejen) sobě s Matějem Stropnickým. Ustavující zastupitelstvo má přitom proběhnout dnes, v úterý v 15 hodin. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný, Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…