VUML? Hrůza, kterou jsem musel absolvovat, bránil se P. Sobotka na ČT

19.12.2012 21:28

Stojí za mnou má politická historie a zkušenosti, říkává Přemysl Sobotka, senátor a kandidát na post prezidenta republiky. Přestože kandiduje za ODS, zdůrazňuje, prezident je nestranný. „Přímá volba prezidenta není o politických tričkách,“ prohlásil v Hyde Parku na ČT 24. Stranu by prý ale neopustil, ani kdyby mu tento krok měl přinést nárůst preferencí.

VUML? Hrůza, kterou jsem musel absolvovat, bránil se P. Sobotka na ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přemysl Sobotka ve své kanceláři

 

„Mně se v České republice žije krásně,“ poznamenal na začátku v pořadu. O tom, že by zemi opustil, uvažoval jen prý v roce 1968 po okupaci vojsk Varšavské smlouvy.

Pokud by se sám neucházel o místo v čele země, svůj hlas by věnoval jedinému kandidátovi, kterého považuje za pravicového – Karlu Schwarzenbergovi.

Muž laciných gest, myslí si někteří diváci

V úvodu pořadu jeden z diváků vyčetl Sobotkovi, že je muž laciných gest. „Pohled ostatních lidí, se kterými se stýkám, je naštěstí jiný,“ odvětil Sobotka. Za svůj největší dosavadní přínos považuje podporu vstupu do NATA a do Evropské unie a zvýraznění role Senátu na politické scéně. „Už se naštěstí neříká Parlament a Senát, ale dolní a horní komora parlamentu,“ poznamenal.

Sobotka se může pyšnit, že na svém politickém účtu nemá žádný korupční skandál. Přesto mu ale předvolební průzkumy příliš šancí nedávají. Jedna z divaček naznačila, že pokud by kandidoval jako nestraník, jeho možnosti by vzrostly. „Přímá volba prezidenta je o osobnosti, ne o politickém tričku,“ odmítl tuto možnost. Ze strany by prý nevystoupil ani tehdy, kdyby mu to ve volbách skutečně mělo pomoci. „Věřím, že šanci mám. Jednou jsem do té strany vstoupil, tak v ní i zůstávám.“

Vládu s KSČM by nejmenoval

Již před několika týdny se Sobotka nechal slyšet, že vládu s KSČM by nikdy nejmenoval a z postu prezidenta republiky by odešel. „Komunistická strana zůstala taková, jako předtím,“ uvedl. „Jestliže komunistická poslankyně klade věnce Klementu Gottwaldovi, jednomu z největších českých politických vrahů, měl by to být varovný prst pro celou veřejnost,“ míní.

Neopomněl v této souvislosti vyjádřit výčitku Václavu Havlovi za to, že komunistickou stranu po listopadovém převratu nezrušil. Dle Sobotkova názoru se totiž jedná o nedemokratickou politickou stranu. „Jestliže má komunistická strana za cíl dosáhnout socialismu, který v sobě obsahuje znárodnění, nemůže být o demokracii řeč,“ prohlásil.

Sobotka dokonce podpořil studenty jihočeského kraje, kteří protestují vůči vlivu komunistů ve školství.  Že by tak ale vystupoval proti výsledku demokratických voleb, popírá. „I já mám přece svobodu slova. Nenarušuji apolitičnost škol ani nezasahuji do školství jako takového,“ bránil se.

Okouzlen demokracií

Sobotkovi jeho kritici často vyčítají jeho studium na VUML – Večerní univerzitě marxismu-leninismu a nejinak tomu bylo i během pořadu. Senátor však tento fakt nepovažuje za svůj handicap, protože zkoušky byly stejně obtížné jako ty na vysokých školách. „Beru to jako hrůzu, kterou jsem musel absolvovat,“ uvedl. V opačném případě by se prý nemohl věnovat medicíně a složit druhou atestaci. „Otázka je, jestli jsem sobě ublížil, nebo přilepšil pacientům, že jsem jim mohl poté erudovaněji pomoci.“

Ačkoliv medicínu dělal velmi rád, jejího zanechání a vstoupení do politického života podle svých slov nelituje. „Hlavním důvodem profesní změny bylo okouzlení slovem demokracie po roce 1989,“ zavzpomínal. Dlouhodobě se prý tyto oblasti najednou kvalitně provozovat nedají.

Sobotka uvádí, že vlastní pouze byt 2+1 a statisícové úspory. „To nás máte za hlupáky?“ rozčílil se jeden z diváků s tím, že za tolik na politické scéně určitě musí mít nastřádáno peněz mnohem více. „Já rád žiji a cestuji, a to stojí peníze. Nemusíte se bát, že by na mě praskla nějaká finanční aféra,“ vysvětlil prezidentský kandidát s úsměvem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…