VV podaly návrh na zrušení anonymních akcií

03.07.2012 15:05

Poslanci se zřejmě budou opět zabývat návrhem na rušení anonymních akcií. Předlohu podaly do sněmovny opoziční Věcí veřejné, podle nichž má zajistit větší průhlednost vlastnických struktur akciových společností. Dolní komora zhruba před půldruhým rokem podobný návrh ČSSD hlasy tehdejší koalice zamítla. Nyní chce kabinet záležitost s anonymními akciemi řešit jinak.

VV podaly návrh na zrušení anonymních akcií
Foto: repro televize Prima
Popisek: Radek John burácí ve studiu Partie televize Prima

Věcí veřejné chtějí přidat do obchodního zákoníku ustanovení, podle kterého by listinná akcie mohla být pouze na jméno. Anonymní akcie by podle předlohy přestaly reálně existovat nejpozději v roce 2014.

Podobný návrh byl zamítnut loni

"Současný právní stav díky existenci listinných akcií na majitele umožňuje plnou či částečnou anonymitu vlastnických struktur akciových společností, což je některými subjekty zneužíváno například ve vztahu k zadávání veřejných zakázek, k praní špinavých peněz nebo financování terorismu a korupce nebo daňovým únikům," píšou předkladatelé v důvodové zprávě.

Předloha nejprve zamíří k posouzení vládě. Rozhodne o ní ale parlament. Obdobný návrh předložený ČSSD sněmovna zamítla předloni v prosinci. Podle koaličních poslanců byl neúčinný a mohl by z České republiky odvést investory.

Kabinet schválil letos v květnu jinou úpravu, která by znamenala regulaci anonymních akcií. Jejich vlastník by měl tři možnosti - zaknihovat akcie u centrálního depozitáře, uložit je pod jménem u registrované banky, nebo se k lednu 2014 anonymní akcie transformují na akcie na jméno. Zajistila by se možnost identifikace vlastníka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…