VZP chybí deset miliard pro zdravotnictví. Nemocnice budou rušit oddělení

27.09.2011 11:02

V českém zdravotnictví se bude škrtat více, než se předpokládalo. Největší zdravotní pojišťovna VZP pošle do celého systému o deset miliard korun méně. To je o pět procent nižší částka než minulý rok. Pojišťovna už proto začala škrtat, do konce roku 2012 propustí kolem 800 lidí. Informuje server Aktuálně.cz.

VZP chybí deset miliard pro zdravotnictví. Nemocnice budou rušit oddělení

Správní rada VZP také schválila, že se od příštího roku sníží platy všech vedoucích pracovníků o deset procent. Podle mluvčího pojišťovny Jiřího Roda se tak děje kvůli ekonomické situaci.

Hrozí uzavření oddělení, kde pacienti nenaplní 50 procent kapacity

Problémy budou mít i nemocnice. Poslanec ČSSD a člen správní rady VZP Jaroslav Krákora tvrdí, že se navrhuje uzavřít oddělení, kde pacienti neobsadí alespoň padesát procent lůžek. Řekl to serveru Aktuálně.cz. 

Jiní poslanci a členové správní rady mluví o snižování počtu lůžek. Například na lázeňskou péči půjde příští rok o 150 milionů korun méně.

„Domníváme se, že tu hrozí omezení zdravotní péče. Jedním z důvodů je i to, že stále více lékařů odchází do zahraničí," myslí si mluvčí lékařské komory a člen správní rady VZP Michal Sojka. Za první pololetí letos odešlo do ciziny přes čtyři sta lékařů.

Kolik bude pojišťovna platit nemocnicím, rozhodne teprve ministerstvo zdravotnictví.

Propouštění ve VZP ušetří až 430 milionů korun

Ředitel VZP Pavel Horák také představil plán, podle kterého pojišťovna propustí dvacet procent zaměstnanců. 450 lidí bude propuštěno do konce letošního roku.

„Cílem je, aby na jednoho zaměstnance připadlo nejméně 1700 pojištěnců, čímž se VZP přiblíží v tomto parametru zaměstnaneckým pojišťovnám," řekl Horák serveru Aktuálně.cz. Díky tomu se má ušetřit přibližně 430 milionů korun.

Podle poslankyně TOP 09 Patricie Kotalíkové je největším problémem to, že VZP už nadále nemůže čerpat z rezerv.

Zdravotnictví ušetří peníze díky reformě

Poradce ministra zdravotnictví Pavel Vepřek doufá, že resort ušetří dostatečné množství peněz pomocí elektronických aukcí, seškrtáním počtu akutních lůžek nebo novému systému DRG, který nemocnicím přerozdělí stejné množství peněz za stejnou péči, ale přesto se ušetří.

„Bude také záležet, jak se nemocnice budou chovat a ak se začnou pojišťovny v příštím roce ohánět," řekl Aktuálně.cz Vepřek.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…